Meghosszabbodott az állami mobilcsere program

Változtak a készülékcsere támogatásának feltételei is, jövő év első negyedének feléig, vagy az ötmilliárdos támogatási keret kimerülésééig lehet igénybe venni.

Bejelentette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy a májusban a 2G-s telefonfokra is kiterjesztett csereprogramot a tervezettnél tovább vehetik igénybe az érdeklődők. Azért nem rászorulókat írok, mert az eredetileg 2022. július 17-i zárással tervezett programban való részvétel feltételei közül eltűnt az, hogy maximum bruttó 120 ezer forintos vételárral bíró 4G-képes okostelefon vásárolható az állami támogatással.

Az új részvételi feltételek szerint a 2023. március 31-ig, illetőleg a készülékcsere programra szánt ötmilliárd forintos támogatási keret kimerüléséig bárki igénybe veheti az állami támogatást, akinek olyan 2G-s vagy 3G-s telefonja van — vagy kerít egyet valahonnan —, mely 2021. július 1-je 2022. április 30-a között legalább egyszer aktív volt valamelyik hazai szolgáltató hálózatán. Továbbra is feltétel, hogy a cserére szánt telefonnak működőképesnek kell lennie annak leadásakor. A részvételi feltételek közül eltörölték ezen felül azt a 120 ezer forintos bruttó értékhatárt is, mely eddig a támogatással vásárolt új telefonokra vonatkozott valamennyire segítetve azok kiszűrését, akik nem szorultak rá a támogatásra. Vagyis ezentúl bármilyen 4G / 5G okostelefon vásárlására be lehet számíttatni régi készüléket, ha az aktivitási kritériumot teljesíti.

Samsung Galaxy Mini
Ha például mai napig Samsung Galaxy Minit használ valaki, telefonjára 40 ezer forintos támogatást kaphat.[+]

Változik a támogatás összege is, 20 ezer forint helyett 40 ezer forintot vállal magára az állam az új okostelefon árából. A HWSW információi szerint a más célra nem fordítható támogatási keretösszeg ötmilliárd forintjának eddig tíz százalékát sem hívták le a jogosultak a készülékcsere program során, ezért is változtathatott az NMHH a feltételeken, illetve a támogatási összeg növelésében szempont lehetett az inflációkövetés is.

„Azt látjuk, hogy a szolgáltatók saját döntéseik alapján, eltérő ütemben végzik 3G-hálózataik kivezetését. Az NMHH feladata, hogy az érintett fogyasztókat ne érje hátrányosan a technológiai változás” – mondta Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese a változtatásról. Vári szerint a módosítások révén sokkal több felhasználó tud majd élni a mobiltelefon készülékcsere támogatási program lehetőségével. A Telekom június 30-án lekapcsolta a 3G hálózatát, a Vodafone és a Yettel májusban kezdte meg a hálózat leállítását.

Apple iPhone 4S
Az Xperia Play (jobbra) már 4G-s volt, az iPhone 4S még nem, így igényelhető rá kedvezmény. [+]

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Előzmények

Hirdetés