MacBook Air: Bluetooth 4.0 LE támogatással

Az Apple készülékeire hosszú ideig jellemző volt a jól bevált, közepes árkategóriájú hardveres megoldások végletekig optimizált szoftverekkel történő párosítása, mely a kiemelkedő felhasználói élmény feláldozása nélkül tette lehetővé a konkurens gyártóknál alacsonyabb anyagköltség révén a jóval nagyobb haszonkulcs elérést. Az iPhone 4 bemutatásakor azonban az amerikai gyártó jól láthatóan szakított a korábbi stratégiájával, hiszen minden téren előremutató komponensekből alkotta meg készülékét, ráadásul a mobilpiacon elsőként a micro-SIM formátum adoptálása mellett döntött.

A tegnap leleplezett MacBook Air sorozat szintén úttörőnek számít, hiszen a készülékek lelkét jelentő, szélsebes, ám alacsony fogyasztású Intel Sandy Bridge processzorok a konkurens gyártók számára csak ősszel lesznek hozzáférhetőek, de a Bluetooth 4.0 támogatása is legalább ugyanilyen fontos, mely a Bluetooth SIG szerint komoly lökést adhat az elemről akár egy-két évig üzemelő vezetékmentes billentyűzetek, egerek és szenzorok számára. A Bluetooth LE alapjait, a „Wibree” adatátviteli technológiát a Nokia dolgozta ki egy évtizede, de a tavaly végleges formát öltött specifikáció eddig egyetlen mobiltelefonban sem került felhasználásra.

A 11,6 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Air a mindössze 1080 grammos tömegével az internettáblákkal szinte egy súlycsoportba került, és habár az alapmodell 949 eurós ára nem tekinthető alacsonynak, valójában alig mutat túl a táblagépek felső szegmensén. Az OS X Lion számos funkcióját szintén a népszerű iOS platformból kölcsönözte az Apple, így például az online alkalmazásbolt mellett bevetésre kerültek a teljes képernyős alkalmazások, illetve az akár egy hónapos készenléti üzemmód is, melyből gombnyomással vagy a fedél felnyitásával egy-két másodperc alatt éltre kelthető a gép. Az online szoftverfrissítés mellett további újdonság a lemez nélküli helyreállítás funkció is, mely révén az Apple szervereiről is újratelepíthető a teljes operációs rendszer.

Azóta történt

Hirdetés