Hirdetés

LG blog: Mit jelent az, hogy Optimus?

Ha azt mondom, hogy Optimus, a Mobilarena olvasóinak többsége egyből az LG népszerű androidos telefonjára, a kicsit többet olvasók pedig az e névvel fémjelzett termékcsaládra gondolnak. A szó rendkívül jól hangzik, mondhatni, hogy optimista a csengése (ezt én találtam ki, jó, nem?), de a valódi jelentéssel úgy gondolom, hogy kevesen vannak tisztában (pedig van neki, de a poén kedvéért ezt csak az írás végén írom le). Őszinte leszek; én sem tudom, hogy miért erre esett az LG választása, de kicsit utánanéztem a dolgoknak és megláttam pár összefüggést, ezeket osztom most meg a tisztelt olvasókkal.

Bár a magyar iskolákban tapasztalatom szerint a görög mitológiát sokkal inkább a gyermekek fejébe verik, mint a rómait, valószínűleg mindenkinek ismerős lesz Jupiter, az istenek királya, az ég és a villámok istene, aki a Panteonban Zeusszal osztozik a vezetői poszton. Az érdekesség, hogy az istenkirály eredeti neve bizony nem az, amit mi ismerünk, hanem Iuppiter (bizonyos források szerint DiespiterOptimus Maximus, mely angolul nagyjából azt jelenti, hogy "Father God the Best and Greatest", a mi nyelvünkön pedig - bár kissé nehéz lefordítani - annyi, mint "Atya Isten, a legeslegjobb". Ebből az Optimus Maximus jelenti a "best and greatest" részt, amit magyarra tényleg nem lehet szépen lefordítani, hiszen a best és a great szavak is nagyjából ugyanazt jelentik (azaz nekünk egy szavunk van rájuk), de azért remélhetőleg mindenki érti, hogy miről van szó. További érdekesség, hogy az istenek korában Jupiter Optimus Maximusnak volt a legnagyobb temploma Rómában az időszámításunk előtti 5. században, de sajnos mindenféle sérelem érte, ezért elpusztult; bár i.e. 83. ban a tűzvészben leégett épületet újra felhúzták, Vitellius követői (i.e. 80) és egy újabb tűzeset (i.e. 69) végleg eltörölte a föld színéről.

Jupiter Optimus Maximus
Jupiter Optimus Maximus

Az Optimus szó eredeti jelentésével tehát tisztában vagyunk, már csak az a kérdés, hogy kik és hol használják. Meglepő, de viszonylag szerény számú cég vagy termék rendelkezik ezzel a fenséges jelzővel: van egy portugál mobilszolgáltató (Optimus Telecomunicações, S.A.), egy lengyel IT-s cég (Optimus S.A.), egy seattle-i hip-hop előadó (Optimus Rhyme, nerdcore hip-hop zenét tol), egy album John Norum svéd gitárostól (Optimus a neve, 2005-ben jelent meg), egy technológia a videókártyáknál (nVidia Optimus, energiatakarékosság), két ledes billentyűzet (Optimus Maximus és Optimus mini three), plusz az LG okostelefon szériája, más dolgot nem találtam.

Optimus Fővezér
Optimus Fővezér

Az egyik legfontosabb dolgot viszont majdnem elfelejtettem: Optimus Prime vagy Orion Pax néven ismert a Transformers képregények, rajzfilmsorozatok és filmek autobotjainak vezetője, a jók védelmezője, miegymás, aki egy marha nagy robot, aki teherautóvá változik, miközben a gonosz robotokat aprítja. Túl sokat nem szeretnék róla írni, mivel a wikipedia szócikke olyan hosszú, mint egy egy estés regény, aki akarja, olvassa el nyugodtan. A Transformers film második részében egyébként szponzorként részt vett az LG is, még egy idevágó reklámjuk is volt a Versa nevű telefonról, jópofa, meg lehet nézni:

Az Optimus szó jelentése (mint arra már valószínűleg mindenki rájött) annyi, hogy "a legjobb", ma úgy használjuk, hogy "optimális", megvan? Ennyit a témáról; ha valaki tud még társítani a szóhoz egy jelentést, ossza meg velünk a fórumban!

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés