Hirdetés

LG blog: Bemutatkozik az egyik legjobb HomeScreen app

Bár korábban már szó volt néhány főképernyő variánsról, melyek mellett találni még néhány remek alternatívát, egyet mégis kiemelnék annak – főként Androidos körökben – rendhagyó felépítése miatt.

A SlideScreen nevezetű alkalmazás lényegében teljesen más irányt képvisel, mint a többi főképernyő-alternatíva – beleértve a gyárit is. Ha röviden kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy a SlideScreen a Windows Mobile 6.5 Titanimum felületének és egy reluxának titkos légyottjából fogant zabigyerek. Nincs több oldalunk, sőt widgeteink sincsenek.

Egyedüli felületünk egy különböző színű margókkal ellátott, sorokra osztott főképernyő, középen egy nagy státusz-csíkkal, a dátumot, az időt, a térerő visszajelzőjét – mely nálam elég jól titkolta, hogy milyen sebességű hálózati kapcsolat áll rendelkezésemre (cserébe rendkívül sokatmondóan kiírta, a jelerősség mellé hogy „1x”) és az akkumulátor töltöttségét láthatjuk, valamint az aktuális időjárást, melyhez a várost beállíthatjuk manuálisan, vagy motiválhatjuk a programot a GPS használatára – de ez a béta stádiumú funkció nálam nem nagyon akart működni. A központi sáv felett az alapvető kommunikációval kapcsolatos információkat megjelenítő csíkok helyezkednek el: nem fogadott hívások, olvasatlan üzenetek, olvasatlan e-mailek (sajnos csak a gmail fiókunkból) és a soron következő naptárbejegyzések. A fő sáv alatt az „online élet” sávjai találhatók, itt követhetjük nyomon a Facebook és Twitter frissítéseket, a Google Reader (RSS) és a Google Finance híreit. Az ingyenes verzióban mindezek alatt egy állandó felírat javasolja számunkra, hogy oda kattintva vásároljuk meg a Pro verziót, ha meg szeretnék szabadulni eme felhívástól. Eddig szimpla és egyszerű.

A program különlegessége azonban az, hogy az alapesetben középre eső sáv fel és le mozgatható, ezáltal láthatóvá láthatóvá válnak az adott „régió” további sávjai is. Mindig abból a témakörből látjuk a legtöbb bejegyzést, amelyikben a legtöbb olvasatlan információ van. Ha végállásig – vagyis teljesen le vagy fel – húzzuk a sávot, akkor csak egy-egy csoportot látunk. A kategóriák között az ilyenkor a fősáv bal oldalán megjelenő ikon segítségével válthatunk. Ezek az apró ikonok alapértelmezésben egy-egy csík szélén találhatók, a felső szakaszban rájuk kattintva az ide vágó alkalmazásban – üzenetek, naptár, gmail, hívásnapló – találjuk magunkat, míg az alsók esetében többnyire a böngésző megfelelő oldala nyílik meg – kivétel ez alól a Facebook, mely csak akkor ugrik az m.facebook.com-ra ha a hivatalos kliens hiányzik a készülékünkről. Magára a sávra bökve rögtön az ahhoz tartozó bejegyzés kerül elő – az online dolgoknál ezek a programon belül, a böngésző megnyitása nélkül megtekinthetők (Facebook esetén a megjegyzések is láthatók). A social network alkalmazások frissítéseire rábökve - vagyis olvasva – azok még ugyanúgy látszanak a listán, az RSS olvasó alapbeállításban kiveszi a már olvasott híreket. Ha azonban minket nem érdekel egy bejegyzés, azt egy laza jobbra húzással kihajíthatjuk listánkról. Természetesen senki nem erőlteti ránk egyik szolgáltatást sem, a program beállításai közt egyesével módosíthatók illetve kikapcsolhatóak. Ugyanitt elővarázsolhatjuk az alapból csak a menüben látható értesítési tálcát, ki- és bekapcsolhatjuk az automatikus elfordulást, valamint újra futtathatjuk az első indításkor lefutó beállítás-varázslót, mely inkább tűnik egyfajta demónak, mint részletes segédnek.

A főmenübe belépve egy kétszer négy ikon helyét jelző sáv fogad, mely alatt programjaink ábécé szerint sorakoznak fel. A felső szürke hátterű dupla ikonsor valójában egy mindkét irányba lapozható gyorsindító rész, ahol az üres helyeket azok nyomva tartása után a kívánt ikonra tudunk feltölteni. A módszer egyébként fordítva is működik, tehát egy ikon hosszanti passzírozása után kiválaszthatjuk annak helyét a „vip-páholyban”.

Nem elhanyagolandó extraként szól a program mellett az is, hogy aki nem szívesen mond le a widgetes képernyőkről, annak ott a lehetőség, hogy a SlideScreent mint programot, és nem pedig főképernyőt használja. Ennél barátibb megoldás már csak egy egész oldalas widget megalkotása lenne, melyre már a készítők honlapja szerint (ahol fejlesztési javaslatokat is tehetünk) van ígéret, de az elsődleges tervek közt szerepel a zenelejátszóhoz és a Google Talk-hoz kapcsolódó sáv megalkotása. Tervben van még az egyéb e-mail fiókok importálása és a lehetőség megteremtése hogy külső fejlesztők saját alkalmazásaikat szinkronizálhassák a programmal. Ha mindezek megvalósulnak, egy rendkívül jól átgondolt és kiforrott, egyedi szemléletű homescreent kapunk.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

Hirdetés