Hirdetés

LG blog: Optimus 3D és a kétcsatornás memória

A mobilkészülékek rohamos léptékben fejlődnek, ráadásul egyre nagyobb lépésekkel próbálják utolérni asztali számítógépek technológiáját. Na nem arra kell gondolni, hogy egy mobiltelefon, vagy okostelefon kiváltana egy asztali számítógépet vagy notebookot, sokkal inkább arra, hogy az iparág sorra veszi át a technológiai megoldásokat a „nagyoktól”. Elvégre pár éve még azt sem gondoltuk volna, hogy a grafikus gyorsító chipek nemhogy extraként lesznek jelen mobiljainkban, hanem egyenesen követelménynek számítanak. Legutóbbi ilyen technológiai öröklés a két processzormag használata volt, melyben az LG Optimus 2X jeleskedett elsőként, az Optimus 3D pedig nem csak az egyedi megjelenítésben és a speciális képalkotásban dobbant nagyot, a kétmagos processzort ezúttal dupla memória és dual channel memóriaelérés egészíti ki. De mi is az a dual channel és miért jó?

A dual channel vagyis kétcsatornás memóriakezelés elve az úgynevezett „palacknyak hatás” kiküszöbölésére jött létre. A jelenség lényege – melyet gyakran hívnak Neumann-féle palacknyak hatásnak – hogy a megnövekedett számítási teljesítményre képes processzorokat visszafogja a hagyományos memóriakezelés, mivel az nem képes megfelelő sebességgel kiszolgálni a mag memóriaigénylését. Ez a korlát minden olyan egycsatornás architektúránál előfordulhat, ahol a CPU buss sebessége nagyobb, mint a memória sebessége, azaz a CPU emiatt gyakran „üresjáratban” fut.

A kétcsatornás architektúra lényege, két párhuzamosan bekötött memóriaegység esetén a North Bridge-ben található memóriakezelő ezekkel szimultán kommunikál, egy-egy 64 bites átjárón keresztül, leredukálva ezzel a palacknyak effektust.  Az alap rendszersebességnél elviekben ez nagyjából csak 5% körüli sebességnövekedést jelent, azonban nagyobb memóriaigényű alkalmazások esetén a javulás mértéke sokkal nagyobb is lehet.

A technológia előnyét és leegyszerűsített lényegét az LG az alábbi videóban szemlélteti:

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés