Hirdetés

LG blog: Az Optimus 2X hardvere számokban

Az LG Optimus 2X-ről köztudott, hogy a világ első kétmagos processzorral felszerelt okostelefonja. Azt is sokan tudják, hogy NVIDIA Tegra 2 tipusú ARMv7-es chipkészletről van szó. De mi is pontosan a helyzet és mennyit is ér ez a hardver számokban kifejezeve?

Az ARM architektúra fejlesztése elég régre nyúlik vissza, egészen az 80-as évekig. Az évek során – részben az alacsony fogyasztásuk miatt – a világ egyik legelterjedtebb hardverplatformjává nőtte ki magát, mobilos téren mindenképp. Az csipkészleteket 13 családba sorolják, ebből a legfiatalabb és a mai csúcskategóriás készülékek kiszolgálója a Cortex família. Az Optimus 2X-ben található NVIDIA Tegra 2 chipkészlete is ebből a családból származik, egész pontosan az ARMv7-A architektúra Cortex-A9 MPCore maggal ellátott változata. A kétmagos processzor magonként 1 GHz-es frekvencián üzemel, az elméleti maximum 1,5 GHz-es órajel. Ezt egészíti ki egy ultra alacsony fogyasztású GeForce grafikus egység, valamint két grafikus chip az 1080p-s HD videók lejátszására és feldolgozására; mellettük 512 MB LP-DDR2-es memória található a fedélzeten. Ezt a szerénynek nem mondható fogatot az LG által átöltöztetett és 2.2.2-es verziószámú Android rendszer vezeti, melyet az LG ígérete szerint a közeljövőben a 2.3-as verzió vált majd.

Számokban kifejzve valami ilyesmire kell gondolni:

Összpontszám
Összpontszám

Összpontszám
Processzor (kék)

Összpontszám
Memória (bordó)

Összpontszám
Input/output (zöld)

Összpontszám
2D (narancs)

Összpontszám
3D (sárga)

Látható, hogy az eddig csúcstartó, 2.2-es Androidra frissített Nexus One felett az LG Optimus 2X toronymagasan vezet az összesített pontszámokban, de a részeredményekben sincs szégyenkezni valója, csak a processzor több pontot kapott, mint az említett második helyezett összesen. Az eredményekhez még egy adat tartozik, ez pedig a Neocore teszt 74.6 FPS-es értéke, amely szintén kimagasló.

A specifikációkat és az adatokat végignézve elmondható, hogy az LG igazi multimédiás szörnyet teremtett, mely a felnőtt kort a 2.3-as Android frissítéssel éri el. Tény hogy a brutális hardver igazán akkor fogja kimutatni a foga fehérjét, mikor a szoftverpiac elkezdi igazán kihasználni ezt a teljesítményt. Ilyen szárnybontogatás például a Tegra Zone nevezetű kezdeményezés is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben részletesebben lehet olvasni. Az LG következő csúcskategóriás okostelefonja, a dupla memóriacsatornával ellátott LG Optimus 3D a fentiek fényében valószínűleg minden konkurensét meg fogja enni. Kíváncsian várjuk!

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés