Hirdetés

LG blog: Optimus 2X és Black előzetes

Olvasóink egy része és persze a szerkesztőség tagjai is találkozhattak már az év elején, a CES elektronikai kiállításon debütált két készülékkel. Mi több, az LG-vel rendezett közös sörözés alkalmával kiderült, hogy a telefonokat akkor még a szolgáltatók sem látták, tehát kivételes helyzetben érezhette magát minden résztvevő. Azóta az LG-nél szerveztek egy előzetes kipróbálási lehetőséget a hazai médiák számára, melyből természetesen a Mobilaréna sem maradt ki. Mivel az említett eseményen kissé kevesebb figyelmet fordítottam a két újdonságra, így szívesen elfogadtam a meghívást, hogy közelebbről is megismerjem őket. Ez egyébként annyira jól sikerült, hogy az elvi időkorlátot jócskán túllépve, közel másfél órán át beszélgettünk, amiért ezúton is külön köszönet Tamásnak és Ildikónak, az LG két munkatársának.

LG Optimus 2X
LG Optimus 2X

Két Optimus 2X és egy Black volt jelen (az egyik 2X félidőben le is merült), és elmondták, hogy különböző rétegek számára készültek. Míg a 2X egy kifejezetten erős hardverrel (pl. kétmagos processzor, fullHD videofelvétel, HDMI kimenet) felszerelt, multimédiára hegyezett csúcskészülék, addig a Black bár szintén felsőkategóriásnak mondható, de inkább a megjelenésre (kisebb és könnyebb kialakítás) hegyezett típus. Meglepő, hogy a két modell közti 30 grammos súlykülönbség mennyire szembetűnő, illetve a Black vékonyságát fokozza a két szélén lévő „letörés”. Ezt a trükköt a 2X a kijelző szélénél alkalmazza, amivel kényelmesebbé teszi a kezelést is. Minőségre mindkettő elég jónak tűnt, noha azt gyorsan tisztáztuk, hogy a kipróbált darabok még előszériás, nem végleges változatok. A Black hátlapja csiszolt hatású műanyag, míg a 2X a már ismert matt, selymes tapintású bevonatot alkalmazza, illetve itt van egy valóban fémből készült betét is.

LG Optimus 2X
LG Optimus 2X

Az alapot mindkettőnél az Android 2.2 Froyo operációs rendszer adja, melyre az Optimus UI nevű felületet tették rá. A 2X-en ennek az 1.5-ös, míg a Black esetében a 2.0 verziót használják. Ennek oka, hogy a két készüléket eltérő időben kezdték fejleszteni, és már most két fontos ígéretről esett szó. Egyrészt mindkét modell megkapja majd a 2.3 Gingerbread frissítést, illetve a 2X ezzel együtt szintén 2.0-s felületet kap majd. Sebességre a Black sem tűnt túlzottan lassúnak, viszont a 2X szinte száguld a kétmagos proci miatt. Minden menü azonnal megnyílik, a widgetek, képernyőváltás, animációk és hasonlók akadás nélkül történnek, ahogyan az 1080p videót is röccenés nélkül megnyitja és lejátssza (HDMI-n keresztül is és ekkor sem lassul le). A magam részéről remélem, hogy a már előrejelzett négymagos processzorokra nem lesz szükség mobilban, mert ez a kétmagos látszólag bőven elegendő, legfeljebb a tableteknél lehet talán szükség még többre.

LG Optimus Black
LG Optimus Black

A kétféle verziójú felület egyébként relatíve kevésben különbözik egymástól. Az egyik legérdekesebb megoldás az úgynevezett gesztusvezérlés. A telefon széleinek finom megbökésével vagy a telefon szimpla megdöntésével tudunk bizonyos funkciókat használni. A fotónézegetésnél hasonlót már láttunk korábban a Samsung bizonyos modelljeiben, ám itt többről van szó. Például egy dupla bökéssel számot válthatunk a zenelejátszóban, és természetesen minden gesztus külön-külön ki is kapcsolható, így amire nincs szükségünk, azt nem kötelező használni. A 2.0 esetében a főképernyő átrendezése, a widgetek és a háttérkép kiválasztása szintén saját, a gyári Androidnál egyszerűbb és szebb felületet kapott. A főmenü többféle nézetű lehet, itt is tudunk sorrendet, illetve csoportosítást is változtatni.

LG Optimus Black
LG Optimus Black

Nyilván nem szeretném most teljes mértékben kivesézni a felületet és a készülékeket sem, elvégre erre itt most kevés is lenne a hely, meg hát majd a részletes teszt során kiderül minden. Az eddigi tapasztalatok alapján az látszik, hogy az Optimus 2X és Black egyaránt komoly készülék, gyorsak (főleg a 2X), szépek, jónak tűnik a saját felületük. Minden adott ahhoz, hogy végre az LG is elmondhassa magáról: a legfelső kategóriában is rendelkeznek versenyképes Android okostelefonnal. Reméljük, már nem kell sokat várni és megérkeznek a tesztpéldányok is, azonban addig is jó hír, hogy a szolgáltatókkal már folynak a tárgyalások a hazai árusításról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés