Hirdetés

LG blog: LG Cam Plus modul bemutató

Az LG nemcsak széles termékportfóliójáról és remek csúcskészülékeiről ismert, az innováció szó is összekapcsolódik a koreaiak nevével, elég csak a hajlékony G Flex készülékekre gondolni. A G5 új trendet indíthat el házon belül és kívül, a képernyő alatti káva kihúzásával ugyanis a fémház ellenére cserélhető maradt az akkumulátor, és a megoldás lehetővé teszi más modulok visszacsatlakoztatását a telep átpattintása (vagy másik használata) után. A G5 teszt során a B & O-val közösen megalkotott audiotoldalékot még nem tudtuk kipróbálni (LG Hi-Fi Plus), a Cam Plus névre hallgató kamerafogantyút viszont igen, ezt mutatjuk most be részletesebben.

Az LG G5 a Cam Plus modul társaságában
Az LG G5 a Cam Plus modul társaságában [+]

A csúcskészülék 149,4 x 73,9 x 7,7 milliméteres házának a bal oldalélén, alul található egy mechanikus gomb, amit lenyomva (a G5 kikapcsolása után persze) egy kis kattanó hang és az elváló alsó rész jelzi, hogy az alapmodul kihúzható. Miután ez megtörtént és az ember a 2800 milliamperórás telepet átpattintotta a kamerás kiegészítőre, az már mehet is vissza, és a Cam Plus gond nélkül, újabb kattanó hanggal csatlakozik a csúcskészülékhez, további 1200 milliamperórával megtoldva a telepkapacitást. A toldalék ugyancsak USB-C porton keresztül tölthető, illetve, amikor a G5-ön van, a telefon is etethető rajta keresztül a hálózatról (ilyenkor a Cam Plus gombjai nem működnek).

Az LG Cam Plus zoomtekerője a sarokra került
Az LG Cam Plus zoomtekerője a sarokra került [+]

A modul 73,9 x 61,4 x 15,9 milliméteres paraméterekkel rendelkezik, és az alábbi kezelőgombok érhetők el rajta. A mobiltelefonra felhelyezve és alulról szemlélve az USB-C port, egy hangszóró (hiszen az az eredeti káva levételével az lekerül a G5-ről), egy mikrofon és egy lefele húzható, mechanikus gomb pillantható meg. Ez utóbbi indítja vagy zárja be a kameraszoftvert bárhol, bármikor (az exponálót hosszan lenyomva szintén előhívható a fényképező). Ha fekvő helyzetben nézzük a Cam Plusszal felszerelt G5-öt, akkor felülre esik a kétlépcsős exponáló (félig lenyomva lehet fókuszálni, teljesen pedig kattintani), a videofelvevő kis kerek billentyűje, egy LED, illetve a jobb sarokban a zoomgörgető. A gombok és a tekerő is könnyedén működtethető.

Stabilabb a fogás fényképezéskor a Cam Plus használatával
Stabilabb a fogás fényképezéskor a Cam Plus használatával [+]

A Cam Plus valószínűleg műanyag burkolatot kapott, a hátlap felőli, műbőr textúrás rész segít a fogás stabilitásában, hiszen ez a kamerafogantyú legfőbb funkciója. Így egy kézzel is jól megmarkolható a vastagított G5, két kézzel pedig tovább csökkenthetők a kézremegések (amelyeken az optikai képstabilizátor amúgy is jól kompenzál). Lencséket a Cam Plus nyilván nem kapott, a tartozékot felpattintva tehát továbbra is a 16 megapixeles, elsődleges, vagy a 8 megapixeles, nagylátószögű kamera rögzít a lézeres autofókusz, a színspektrum szenzor és a ledes villanó segítségével. Ha egy apró kifogást lehetne emelni, egy xenon vaku felkerülhetett volna a Cam Plusra, persze azt könnyű lett volna véletlenül eltakarni.

Az élőképen csióiptetőmozdulattal és a Cam Plus zoomtekerőjével is lehet kicsinyíteni és nagyítani
Az élőképen csióiptetőmozdulattal és a Cam Plus zoomtekerőjével is lehet kicsinyíteni és nagyítani [+]

A plusz 1200 milliamperóra mintegy 30%-kal növeli meg a telefon telepméretét, és ha a G5 akkumulátora nem lenne tele, a Cam Plus elkezdi tölteni azt, ha valamelyik gombját lenyomják. Ez egyébként pár percig tart, ha a modul nincs használatban, a töltés egy idő után leáll. Sok-sok fényképezés mellett persze szépen kiegészíti a toldalék akkumulátora a mobilét. Ami a mindennapos használatot illeti, kézbe fogva, a hüvelykujjat az alsó káván megtámasztva határozottan tudtuk tartani a kameramodulos G5-öt, az exponáló és a videofelvevő gombok pedig kézre estek.

Ujjainknak ugyanakkor fogástól függően tornáznia kellett, amikor a zoomgörgetőt próbálták elérni, a legkényelmesebben akkor tudtunk nagyítani vele, ha két kézzel ragadtuk meg a mobilt. Ahogyan az érintőképernyőn két ujjal nagyítva, úgy a tekerőt használva is vált a rendszer a két kamera között a 0,5x és 8x közé eső, digitális zoomolás során (itt a 0,5x a teljes nagylátószöget jelenti). Ez működik videofelvétel közben is, akár 4K-ban.

A G5, a Cam Plus és az átpattintható, 2800 milliamperórás akkumulátor
A G5, a Cam Plus és az átpattintható, 2800 milliamperórás akkumulátor [+]

Mivel a Cam Plus kamerarendszert vagy vakut nem rejt, nem is bővíti a kamerás lehetőségeket. Pár fotót azért mellékeltünk, hiszen a G5 tesztje során sok tucat képet lőttünk a modullal és anélkül. Az alsó két sor dng rawból feldolgozott fotókat tartalmaz. Az biztos, hogy a toldalék határozottan kitolja az egy töltéssel ellőhető képek és videofelvételek számát, és az extra készülékvastagság klipek rögzítésekor és hosszú záridő esetében is jól jön – mi egyébként ilyenkor is a kétkezes fogás stabilitását preferáltuk. A kétlépcsős exponálógomb is kapóra jön, a fókuszálás villámgyors vele, és kényelmesebb egy billentyűt lenyomni, mint a képernyőt böködni. A bevezető akció keretében az LG Cam Plust sok helyen a G5-höz adják, egyébként külön lehet megvásárolni. Amint lehetőségünk adódik, az LG Hi-Fi Plust is kipróbáljuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés