Hirdetés

LG blog: Az Optimus 4X HD kijelzője

Nemrég megjelent az LG legújabb csúcskészüléke, amely a mai trendeknek megfelelően egy viszonylag nagy méretű kijelzőt kapott. A dél-koreai gyártó igen büszke a megjelenítőre, ami nem is véletlen, a True HD IPS technológiájú panel az egyik legjobb, amit manapság mobil eszközbe pakolnak. A True HD mondat valószínűleg a felbontásra és a subpixel-elrendezésre utal, ezekről bővebben is írunk a cikk során.

LG Optimus 4X HD
[+]

Mint azt már említettük, a panel 4,7 hüvelykes (azaz majdnem 12 centiméteres) képátlóval rendelkezik, az alapterülete 10,4 x 5,85 négyzetmilliméter. Ezek mellé HD, azaz 1280 x 720 képpontos felbontás párosul, ami 312,47 ppi pixelsűrűséget jelent; a pixel per inch mértékegység az egy hüvelykre jutó képpontok számát jelöli. A vonalélesség ennek megfelelően remek, recés, pixeles felületekkel nem nagyon lehet találkozni.

A panel IPS technológiával operál, ami egy különleges aktív mátrixos LCD kijelzőt takar; a működési elvet jelen cikk keretein belül nem feszegetjük, további információért a képernyőket bemutató irományunk megfelelő oldalát ajánljuk. Az Optimus 4X HD kijelzője szép képet ad, a megjelenített színek száma 16 millióra rúg, az élénkséggel nincs probléma. A masszív fényerő mellé jókora betekintési szögek társulnak, a mobil szinte bárhonnan nézve színhelyes és éles képet ad.

Végül, de nem utolsósorban az alpixelek elrendezéséről is érdemes szót ejteni. Az Optimus 4X HD előlapján feszítő panel a klasszikus RGB mátrixszal operál, ami azt jelenti, hogy az egyes képpontokat alkotó alpixelek száma fixen három: egy piros, egy zöld és egy kék pontot kapunk. Ezzel ellentétben az AMOLED megjelenítők nagy részében alkalmazott PenTile mátrix elrendezés spórol az alpixelekkel, a szomszédos kék és vörös subpixelek összevonásának köszönhetően néhol képhibákat szúrhatunk ki, ezek viszont az RGB mátrix alkalmazásának köszönhetően nem jelentkeznek az Optimus 4X HD megjelenítőjén. Mindehhez az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy magas pixelsűrűség mellett az említett PenTile-hibákat nagyon nehéz kiszúrni.

dr. Kind

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés