Hirdetés

LG blog: 2011 mérföldkövei

Ez a cikk egy kicsit rendhagyó lesz, ugyanis egy bejegyzés erejéig megszakítjuk az PRADA phone by LG 3.0-val foglalkozó sorozatunkat. Az LG a tavalyi év során több olyan technológiákat vezetett be, melyek újdonságnak számítottak a mobil telekommunikáció terén. Lássuk, mik is voltak ezek!

Időrendben haladva az első mérföldkő az LG Optimus 2X volt, amely április elején látta meg a napvilágot; a mobil személyében az első kétmagos processzorral szerelt telefont tisztelhetjük. Az Optimus 2X borítása alatt ugyanis egy NVIDIA Tegra 2 250 SoC duruzsolt; a 40 nanométeres csíkszélességű lapkán egy ARMv7 utasításkészletű, ARM Cortex-A9 családba tartozó kétmagos processzor csücsült, magonként 1 GHz-es órajellel.

LG Optimus Pad
LG Optimus Pad

A dél-koreai gyártó a táblagépek területén is tudott maradandót alkotni. A cég első (és egyelőre egyetlen) honeycombos táblagépe, az LG Optimus Pad ugyanis egy kettős kameramodullal volt szerelve, azaz a hátlapon egymás mellett két fényképező üldögélt. Segítségükkel térhatású videók és fényképek rögzítésére is van lehetőség, a masina az úgynevezett anaglifikus 3D módszerre operál. Ennek lényege röviden, hogy a két, egymástól pár centiméterre helyezkedő optika eltérő színnel maszkolt képeket rögzít, a szoftver pedig a távolsággal arányos eltolással helyezi egymásra a kék és piros rétegeket. A táblagéphez kapott tartozék szemüveg szűrőként viselkedik, így a két szemünkbe kissé eltérő képek jutnak, melyet az agyunk térhatású képpé gyúr össze. Azaz ha a táblagépen térhatású tartalmakkal szeretnénk múlatni az időt, muszáj a kék-piros lencsékkel rendelkező szemüveghez nyúlnunk, nem úgy, mint a gyártó harmadik tavalyi mérföldkövénél.

És ezzel el is érkeztünk az LG Optimus 3D névre hallgató telefonhoz, amely speciális szemüveg nélkül is élvezhető térhatású élményt kínál. Egy úgynevezett autosztereoszkopikus kijelzővel van dolgunk, melynek működését már részletesen is ismertettünk egy bejegyzésben. Nagy vonalakban arról van szó, hogy az egyes pixelekben a fény irányát befolyásoló elemek helyezkednek, melyek kvázi kettéosztják a képpontokat a bal és jobb szemünk között. Az eltérő képeket pedig az agy az anaglifikus módszerhez hasonlóan térhatássá alakítja. A telefon egyébként nem csak a térhatású kijelző miatt nagy szám, ez a mobil volt ugyanis az első, amely kétcsatornás memóriával (melyet az angol szaksajtó a dual channel szókapcsolattal illet) rendelkezett.

Ezek mellett a dél-koreai gyártó az alkalmazott kijelzőtechnológiákban is az élen járt, különösképpen az LG Optimus Blackben alkalmazott Nova képernyőt és az LG Optimus Sol Ultra AMOLED paneljét érdemes kiemelni. Ezekről már írtunk egy bővebb szösszenetet, további információért az említett cikket ajánljuk. Ezek voltak tehát a tavalyi év mérföldkövei az LG számára, mi ennek fényében kíváncsian várjuk, mivel készül idén a gyártó. Remélhetőleg mint tavaly, idén is belekóstolhatunk az újdonságokba a február végén megrendezésre kerülő Mobile World Congress alkalmával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés