Hirdetés

LG blog: Kijelzőtechnológiák az LG-nél

Manapság annyi eltérő képernyő van a piacon, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. A felső kategóriában szinte minden mobil újít valamit az alkalmazott megjelenítők terén, így könnyen el lehet veszteni a fonalat az elnevezések tengerében. Úgy gondoltuk, most tiszta vizet öntünk a pohárba, legalábbis ami az LG készülékeit jelenti; megnéztük, milyen kijelzőket alkalmaznak a jelenlegi felhozatalban.

A középkategóriás készülékek terén még mindig a mezei TFT-LCD dominál, ami egyáltalán nem gond, hiszen a technológia azonban óriási fejlődésen ment át az elmúlt néhány év során. A TFT-LCD megjelenítőkkel kapcsolatos legfőbb kritika a kissé fakó színekre és a betekintési szögre vonatkozik, ezen a téren ugyanis komoly hátrányuk volt a fejlettebb megoldásokkal szemben. Manapság már szerencsére nem ennyire égető a dolog, a TFT-LCD panellel szerelt Optimus Net és az Optimus Pro például oldalra forgatva is egész korrekt betekintési szöggel rendelkezik, bár alulról nézve egy bizonyos szög után már veszít a színhűségéből. A koreai gyártó ebben a kategóriában egyébként jellemzően HVGA (320 x 480 képpontos) vagy QVGA (240 x 320 képpontos) felbontást alkalmaz; előbbire jó példa az említett Optimus Net, utóbbira pedig a több mint fél éves Optimus Me.

LG Optimus Net
LG Optimus Net

A felső kategóriába átlépve egy nagyon komoly ugrás tapasztalható az alkalmazott megjelenítők terén is. A koreai gyártó jelenleg három high-end panellel operál, a drágább készülékek képernyői főleg az IPS, a Nova és a autosztereoszkopikus TFT hármasból kerülnek ki.

Időrendben haladva a sort az IPS-szel kezdjük, amely például a gyártó első kétmagos készülékében, az Optimus 2X-ben is megtalálható. A három betű az In-Plane Switching szavakat takarja; egy aktív mátrix alapú technológiáról van szó, amely szép színekkel (és szinte tökéletes feketével), valamint óriási betekintési szöggel kecsegtet. Különlegessége, hogy pixelhiba esetén az adott pont nem fehéret, hanem feketét kapunk, amely talán kevésbé zavaróbb. A kezdetekben a technológia legfőbb probléma a lassúsága volt, anno ugyanis még 40-50 milliszekundumos válaszidővel kellett számolni. Mára ez már megoldódott, az újabb IPS panelek sebességben felveszik a versenyt a konkurenciával. A fogyasztással viszont még gondok vannak, a megjelenítő működtetéséhez ugyanis két tranzisztor szükséges, ennek megfelelően egy kicsit nagyobb az áramfelvétele a többinél.

LG Optiumus Black
LG Optimus Black és a Nova

A következő lépcsőfok az Optimus Blackben alkalmazott Nova kijelző, amely az IPS továbbfejlesztésének is tekinthető. A széles betekintési szögeket és a szép színeket felvonultató IPS technológiát kisebb fogyasztással és erősebb fényerővel tuningolta fel az LG. Utóbbi nem csak marketingszöveg, a telefon képernyője direkt napfényben is látható, köszönhetően a 700 nit értékű fényerőnek. Bár ezt nem tudtuk lemérni, a Nova állítólag szignifikánsan kevesebbet is fogyaszt a konkurenseknél; ez 500 nit körüli fényerőnél 30, 280 nitnél pedig 50 százalékkal kisebb áramfelvételt jelent. Az alábbi táblázat a Nova, a Super AMOLED és a mezei IPS technológiák bizonyos képességeit hívatott összehasonlítani.

Kijelzők technikai paraméterei
Paraméter Nova (LG Optimus Black) Super AMOLED (Samsung Galaxy S) IPS (Apple iPhone 4)
Típus IPS LCD AMOLED IPS LCD
Méret 4 hüvelyk 4 hüvelyk 3,5 hüvelyk
Max. fényerő 700 nit 305 nit 518 nit
Színtelítettség 70% 107% 53%

Végül, de nem utolsósorban elérkeztünk a piac első készülékéhez, amely mindenféle szemüveg nélküli térhatást kínál. Valószínűleg mindenki kitalálta, hogy az Optimus 3D-ről van szó, amelyben az LG először használt autosztereoszkópikus kijelzőt. A technológia működését már összefoglaltuk egy irományban, úgyhogy most csak a lényegre szorítkozunk. A lényeg, hogy az egyes képpontokban speciális, a fény útját befolyásoló elemek találhatóak, melyeknek köszönhetően az adott pixelből származó fény  csak a jobb, illetve bal szembe jut el. Ekkor feleződik a vízszintes felbontás, az amúgy 800 x 480 képpontos panel egy-egy egymáshoz képest kissé eltolt, 400 x 480 pixeles felbontású képet sugároz a jobb, illetve bal szembe, melyeket az agy térhatású képpé rak össze. A működésből kifolyólag viszont a 3D megfelelő érzékeléséhez be kell lőnünk a megfelelő távolságot és szöget. Maga a technológia meglepően jól szuperál, a térhatás korrektül érzékelhető, bár hosszabb használat esetén előfordulhat, hogy az embernek megfájdul a feje. Az LG egyébként rengeteg dedikált 3D-s tartalommal készült, melyek között játékok, YouTube-videók, képek és egy speciális menü is megtalálható, valamint térhatású fotók és mozgóképek készítésére is alkalmas a telefon.

Itt tartunk most, a fejlődés viszont nem áll meg. Hamarosan érkeznek ugyanis a HD felbontású panelek, az egyelőre csak dél-koreában elérhető LG Optimus LTE ugyanis már egy 1280 x 720 pixeles felbontású True HD IPS panelt kapott. A nyáron bejelentett Optimus Sol pedig Ultra AMOLED megjelenítővel lesz szerelve, amely a hagyományos képernyőknék 20-30 százalékkal jobb fogyasztással dicsekedhet.

dr. Kind

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés