Hirdetés

Lexus Credo koncepció ByB-től

Házi koncepciókészítőnk újabb ötlettel állt elő. Legújabb tervét nem a Sony Ericsson készülékei inspirálták, hanem a Lexus autói. A készülékről lássuk mit mond ő maga:

"Valami nem akkor van kész, ha már nem tudunk hozzátenni, hanem amikor már nem tudunk elvenni belőle."

A Zeus, Siren, Aphrodite trió megtervezése után, pihenésre, töltődésre volt szükségem. Feldolgoztam a történteket, levontam a tanulságot, ihletett gyűjtöttem és belevetettem magam a Lexus Credo tervezésébe. A cél az előzőekhez hasonlóan, egy a mai telefonoktól eltérő, más gondolatmeneten alapuló készülék létrehozása volt.


A Lexus, autós álmaim netovábbja! Nem csak az általuk készített járművek, hanem az a szemlélet és szorgalom is, amivel talán csak ők rendelkeznek a mai világban! Nem véletlen a Lexus krédója sem: "passionate pursuit of perfection" azaz "szenvedélyes törekvés a tökéletességre".

Átfogó kutatást végeztem: mitől is Lexus a Lexus! Tanulmányoztam a mai autóik (új sorozat: IS, GS, LS, RX) formavilágát. Napokig csak Lexus képeket nézegettem, összefüggéseket kerestem… Szerettem volna a telefonommal a Lexus szellemiségét tükrözni, hasonló érzést kiváltani a felhasználóból, mint amit maguk az autók nyújtanak. A végső konklúziót a kalligrafikus formákban és az ívek-élek játékában találtam meg. A formák tartalommal való megtöltésénél a használhatóság megújítása volt a cél. Az emberi kezet vettem alapul: szerettem volna egy a mai mobiloknál kényelmesebben használható, ergonómiai (ember-gép kapcsolat) szempontból jobb megoldást létrehozni. Ezért vezettem be az AED-t (anatomically ergonomics design): a telefon a mutató és a középső ujjunkra fekszik fel, a hüvelykujjunk pedig kényelmes szög és mozgástartományban vezérelheti az ISC-t (intelligent system control): azaz a testre szabható irányítópanelt. Ez utóbbi, két részből áll: széleken a négy darab érintőgombból, középen pedig a nyolc irányba mozgatható, öt nyomásponttal rendelkező egységből. Az ISC használható klasszikus és modern állásban is.
Klasszikus: Ebben az esetben a középső egység érintőfelülete négyirányú mozgásra képes (az ujjbegyünket kell mozgatni rajta) és egy nyomásponttal rendelkezik, szélen pedig a négy gomb, hasonlóan a ma használt telefonos megoldásokhoz.
Modern: Ebben az esetben a középső egység érintőfelülete nyolcirányú mozgásra képes és öt nyomásponttal rendelkezik, szinte száz százalékig kiváltva a szélen található gombokat. Használata így hasonló a mai laptop touchpad megoldásokhoz. Ez utóbbi módszer jócskán lecsökkenti a műveletek végrehajtási idejét, ugyanis teljes körű irányítást biztosít pusztán ezzel az egy egységgel.

Minőség szempontjából természetes, hogy egy Lexus telefonnak kifogástalannak kell lennie. Anyagát tekintve az autókban is használt beltéri fa és króm burkolatok köszönnek vissza, kérésre a készülék tökéletesen harmonizálhat a tulajdonos autójával. Az összeszerelés kézzel történik, ezzel garantálva a kiváló végeredményt.





A telefon exkluzivitását növeli a kimagasló minőségű hangrendszer, amit a Mark Levinson cég segítségével integráltak a készülékbe. Csengőhangként Dvorak és Debussy is szólhat. Szintén a különlegességek sorát növeli az egyedi mozgó mechanizmus. A Lexus logó finom érintésére és felfele tolására, a néma motorok felfedik a szintén gravírozott Credo logót, mely kétszeri megnyomásával válhat aktívvá a kapcsolat. A készülék ugyanis képes kommunikálni a tulajdonos által beprogramozott autóval. Lekérdezhetjük a Lexus fedélzeti számítógépe által tárolt adatokat, de akár a telefonról is küldhetünk információkat. Hideg téli reggeleken, még az otthon melegéből aktiválhatjuk az autó állófűtését, szabályozhatjuk a beltér hőfokát és beprogramozhatjuk, hogy mikor szólaljon meg a kedvenc zenénk…

Szerettem volna egy olyan alkotást létrehozni, ami mind látványában, mind tudásában, megközelíti a Lexus személyautók nívóját, remélem sikerült."

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés