Lassú marad a töltés a Galaxy S24 család esetében

Továbbra is kerül a Samsung mindenféle akkumulátoros kockázatot.

Amikor sok készülék kínál 240 wattos szupertöltést hosszú ciklusélettartam garanciával, sőt: az ilyesmiben jártas Oppo állítólag négyéves, ingyenes akkumulátorcserével készül közelgő készülékei esetében, kezd nagyon kellemetlenné válni a Samsung és több másik, régi vágású márka konzervativizmusa, ha töltési teljesítményről van szó. Pedig a hivatalos USB-PD Rev. 3.1 szabvány is 240 wattos, biztonságos töltéshatárt vezetett be pár éve, a Recurrent pedig tizenkétezer Tesla Model 3 és Y többéves akkumulátorállapotát vetette össze aszerint, hogy valaki döntő többségében otthon és lassan tölt, avagy a Supercharger hálózaton és sokkal nagyobb teljesítménnyel.

Kapacitásvesztés a Tesla Model 3 esetében lassú ritka (zöld) és gyakori gyorstöltéssel (kék)
Kapacitásvesztés a Tesla Model 3 esetében lassú ritka (zöld) és gyakori gyorstöltéssel (kék). Forrás: Recurrent [+]

A konklúzió egyértelmű: a gyorstöltés villanyautó óriásakkumulátorok esetében sem hozott gyorsabb elfáradást öt és fél év alatt, persze megfelelően kontrollált hőtermelés és töltésgörbe mellett, inkább a teljes feltöltés és lemerítés az, amitől a lítiumionos akkumulátorok irtóznak. Nyilván kulcsfontosságú a gyorstöltés biztonságának garantálása az elektronika oldaláról is, amit a kínai gyártók körültekintően meg is tesznek, ezért érdekes, hogy a tradicionális nagyok miért óvakodnak a 100, sőt: 200 watt fölé menni – főleg, ha nem nekik kell a dobozból kispórolt adaptert kifizetni.


Nem a töltéssebesség miatt lett népszerű a Galaxy S23 család, és nem ez lesz a folytatás ütőkártyája sem [+]

A Samsung márpedig gyárt gyorstöltésre alkalmas villanyautó akkumulátorcellákat, ám talán még mindig ott lebeg a Galaxy Note7 rémképe a mobildivízió szeme előtt, úgyhogy maradt idén is a 25 wattos (S23) és a 45 wattos plafon (S23+, S23 Ultra), tíz perc helyett egyórás töltéssel. És marad jövőre is: a kínai 3C intézet vizsgálata szerint a Galaxy S24 ismét 25 wattal, az S24+ és az S24 Ultra pedig újfent 45 wattal kell beérje, plusz ugye az adaptert is a júzernek kell megvennie.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés