Különleges kialakítással mutatkozott be a MediaTek Dimensity 9300

A kétklaszteres, csak teljesítménycentrikus halmazokat tartalmazó architektúra a gyártó szerint nagyobb teljesítmény mellett is energiahatékonyabb működést biztosít.

Bemutatkozott a MediaTek válasza a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-ra. A TSMC harmadik generációs, 4 nm+ node-ján gyártott Dimensity 9300 a konkurens lappal ellentétben csak két, nagyteljesítményű magokat tartalmazó klaszterrel dolgozik, ami a gyártó számításai szerint 33%-kal hatékonyabb ugyanakkora teljesítményen, mint az előző generáció, maximális erőbedobással pedig 40%-kal képes többet hozni, mint a Dimensity 9200.

Igaz, hogy az erősebb magoknak több kraftra van szükségük, de gyorsabban végre is hajtják a feladatot, ami összességében alacsonyabb energiafogyasztást és látványosan jobb teljesítményt eredményez. A 3,25 GHz-es Cortex-X4-es Prime mag mellett így három további Cortex-X4-es mag dolgozik 2,85 GHz-es órajellel, kiegészítve négy, 2 GHz-es Cortex-A720-as teljesítménycentrikus maggal, mindezt két halmazba rendezve. Rendszermemóriából a Dimensity 9300-hoz már az LPDDR5T verziót is választhatják a gyártók.


[+]

A grafikus feladatokat a 12-magos Immortalis-G720 látja el hardveres sugárkövetéssel, a 46%-os teljesítménynövekedést pedig 40%-kal alacsonyabb erőforrásigénnyel teljesíti. Az APU gyorsított feldolgozóegység által támogatott generatív AI a Stable Diffusion modellel dolgozik 1 kép/másodperces teljesítménnyel, az LLM (nagy nyelvil modell) pedig 33 milliárd paraméteres volumennel.

Képmegjelenítésre maximum WQHD felbontásban, 180 Hz-es képfrissítéssel van lehetőség, a képalkotást pedig az Imagiq 990 ISP segíti folyamatos HDR-rel és dedikált képstabilizáló egységgel. Az ISP maximum 320 megapixeles szenzort kezel, mozgóképet pedig akár 8K 30 fps minőségben is rögzíthetünk. Az R16 5G modem minden hálózati sávval együttműködik akár 7,9 Gbps-os adatkapcsolattal, WiFi-ből opció a 7-es verzió 6,5 Gbps-os sebességgel, Bluetoothból pedig 5.4-es szabvány integrálható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés