A mesterséges intelligenciára fókuszál az új Snapdragon 8 Gen 3

A kiemelkedő hardveres teljesítményt az integrált multimodális generatív AI egészíti ki a feladatvégzés minden aspektusában.

A Qualcomm bemutatta a legfrissebb csúcsszettet, ami 30%-kal jobb teljesítmény mellett 20%-kal energiahatékonyabb, mint az előző generációs széria. A nyolcmagos, háromklaszteres Snapdragon 8 Gen 3 4 nanométeres node-on készül, a Cortex-X4-es Prime mag 3,3 GHz-en hozza a teljesítményintenzív feladatokat, ezt három 3,2 GHz-es Cortex A720-as és két 3 GHz-es Performance egység támogatja, míg az alacsony kapacitást igénylő folyamatok a két, 2,3 GHz-es mag reszortja.


[+]

A szett akár 24 GB-nyi 4800 Mhz-es LPDDR5x rendszermemóriával is felszerelhető, támogatja a WiFi 7-et (6 GHz), beleértve a 802.11be, 802.11ax, 80211ac, and 80211a/bg/n szabványokat, a sub-6 GHz-es és mmWave hálózatokhoz pedig az X75 5G modem csatlakozik akár 10 Gbps-os letöltési sebesség mellett (és elvileg dual active üzemmód támogatással).

Hirdetés

A Qualcomm állítása szerint az új NPU a világ leggyorsabb Stable Diffusion deep learning modelljét integrálja kevesebb, mint egy másodperc/kép teljesítménnyel, emellett rendelkezésre áll a Llama 2 nyelvi modell is, a beszédfelismerést és generálást pedig a a Qualcomm saját, hatalmas adatmennyiséggel dolgozó LLM modellje mellett az Open AI Whisper beszédfelismerő eszköz is segíti, ami történetesen a legprecízebb megoldás jelenleg. A félvezetőgyártó által implementált 10 milliárd paramétert támogató multimodális generatív mesterséges intelligencia meglehetősen komoly előrelépésnek minősül az AI alkalmazásában.


[+]

A szemantikus szegmentáció például lehetővé teszi a képanyagok valós idejű korrigálását, a Photo Expansion mód pedig a ténylegesen rögzítetteken túlmenően is képes extra információkkal bővíteni az adatállományt a valósághűbb, részletesebb és dinamikusabb eredmények érdekében.

Az Unreal 5.2-es motort is támogató új, Adreno Frame Motion Engine 2.0-vel dolgozó Andreno GPU-ról konkrét részleteket nem tettek közzé, de természetesen jobb és gyorsabb, mint az előző generáció, konkrétan 25%-kal mindkét sarokponton (energiahatékonysgág és teljesítmény) és 40%-kal az sugárkövetés (Ray Tracing) terén. A Qualcomm konzol-szintű (mondjuk ők úgy fogalmaztak, " konzolokat meghazudtoló") játékélményt ígér akár 240 fps képkockaszámmal 240 Hz-es képfrissítés mellett. Már, amennyiben a megjelenítő támogatja. Mindeközben 24-bit 96 kHz veszteségmentes formában élvezhetjük az audiotartalmakat Bluetoothon keresztül.

Az első készülékek a Snapdragon 8 Gen 3-as szettel jó eséllyel a holnap bemutatkozó Xiaomi 14-es széria modelljei lesznek, az iQOO pedig november 7-re jelentette be a 12-es sorozat premierjét, ahol szintén a Qualcomm új szettjéé lesz a főszerep.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés