Kicsi, erős és Sony

Bejelentették az Xperia 5 V-t, ami azoknak készül, akik apró, de erős telefont keresnek.

Elméletben népszerű a kicsi és erős okostelefon ideája, a gyakorlatban azonban meglehetősen ritka az ilyen készülék. Az Asus a Zenfone-nal ráült erre a vonatra két-három évvel ezelőtt, de nem robbantottak piacot, a Samsung jelenleg az S23 alapváltozatát gyártja relatív kompakt méretben, az alap iPhone pedig sosem volt igazán nagy, de mindezek ellenére a kompakt csúcsmodell ritka madár.

A Sony Xperia 5 Mark V kézben
A Sony Xperia 5 Mark V kézben (forrás: Sony) [+]

A Sony az Xperia 5-ös széria legfrissebb modelljével minden eddiginél komolyabb eséllyel pályázik arra, hogy sikeres lehessen ebben a szűk mezőnyben, mert a termék most sem nagy, a tudása kétségkívül impresszív, de most a bemutató alapján azt is el lehet mondani, hogy bizonyos "sonys" tulajdonságokat le tud vetkőzni annak érdekében, hogy szélesebb körben népszerű lehessen.


(forrás: Sony) [+]

Ez pedig elsősorban a kamerát érinti, amely kapcsán eddig az volt az általános tapasztalat, hogy jók ugyan a szenzorok és a lencsék, de az átlagfelhasználónak kissé bonyolult a menüstruktúra és a beállítási lehetőségek számossága, ami elriasztja a júzereknek egy jelentpős részét. Éppen ezért az Xperia 5 V számos olyan megoldással próbálja egyszerűsíteni a fotózási/videózási használatot, ami visszavezetheti a márkához a korábban elpártoló fogyasztókat.


(forrás: Sony) [+]

A készülék csak két kamerát hord a hátlapján, a 48 megapixeles modulnál a kétszeres digitális zoomot dolgozták át úgy, hogy minőségromlás nélkül tudja közelebb hozni a témát. Az Exmor T szenzor most is külön rétegen hordja a tranzisztorokat, 48 megapixeles névleges felbontása 12 megapixelen érvényesül leginkább. Kapott OIS-t, vadiúj éjszakai módot, az ultraszéles modul mpedig natív 12 megapixelen dolgozik autofókusszal is megtámogatva. Kiemelt hangsúlyt kapott a videózás, ahol előre elkészített effektek mellett arra is nyílik lehetőség, hogy a választott fotókból és videókból az AI csináljon klipet - de a beépített szerkesztővel ebbe mi is belenyúlhatunk. Javult a portré mód minősége, a háttérelmosás hatékonysága is.

Mindezek mellett az Xperia 5 V eléggé Sony. Vagyis nyúlánk, 154 x 68 x 8,6 mm-es, relatív könnyű (183 gramm), 21:9-es, 6,1 inches és 120 Hz-es frissítésű OLED kijelzőt hord, amibe nem rondít bele notch és kameralyuk. Alulra-felülre előrefelé néző sztereó hangszórókat kapott, megmaradt az oldalsó kameragomb (fókusz és exponálás), az IP68-as védettség, valamint a 3,5 mm-es jack csatlakozó is. Ebben a kis telefonban megvan az 5000 mAh-s akkumulátor 30 wattos töltési sebességgel és vezeték nélküli tölthetőséggel, a védelemről pedig elöl-hátul Gorilla Glass Victus 2 gondoskodik.

Maradt a 3,5 mm-es csatlakozó is a készüléken
Maradt a 3,5 mm-es csatlakozó is a készüléken (forrás: Sony) [+]

A nyers erőt a Snapdragon 8 Gen 2 biztosítja, 8 GB RAM és 128 GB belső tárhely mellett, a szoftver pedig Android 13-ra épül. A terméknek még nincs magyar ára, a nemzetközi sajtóanyag 999 eurós / 849 angol fontos árat említ. A készüléket hamarosan alaposan teszteljük, mert már úton van hozzánk egy tesztpéldány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

  • Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker

    Ad és el is vesz a Sony a negyedik generációs Xperia 5-tel, a szolgáltatáscsomag továbbra is sokoldalú, a külső továbbra is egyedi, az ár pedig továbbra is magas.

Hirdetés