Exkluzív előzetes: Kezünkben az Asus P552W

Hirdetés

Egy rövid időre sikerült megkaparintanunk az Asus nemrég bejelentett P552W típusjelzésű PDA-telefonját, melyre több dolog miatt is nagyon kíváncsiak voltunk. Egyrészt nemrég járt nálunk az aprócska P320, melynek fizikai tulajdonságaival nem volt bajunk, ellenben hardveresen kissé gyengének találtuk - a P552W-vel az előzetes információk alapján nem kell, hogy ilyen gond legyen, ugyanis hasonló méret mellett sokkal robosztusabb belsőt kapott. Másrészt azért is érdekelt minket az újdonság, mert ez az első masina, amin az Asus új, 3D-s kezelőfelülete fut.
Mindenek előtt nézzük a készülék specifikációját:
  • Windows Mobile 6.1 Professional operációs rendszer
  • Háromnormás GSM-modul, UMTS, HSDPA
  • 60,5 x 102 x 14,5 mm, 105 gramm
  • 2,8 hüvelyk átlójú, QVGA felbontású érintőkijelző
  • 624 MHz-es Marvell PXA930 processzor
  • 256 MB ROM, 128 MB RAM, microSD bővíthetőség
  • WiFi (802.11b/g), Bluetooth (2.0), beépített GPS
  • 2 megapixeles, fixfókuszos kamera
  • 1100 mAh-s akkumulátor

Látható, hogy az újdonság mérete alapján a sima Touch vetélytársa, mivel meglehetősen kicsi. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, az anyaghasználat is rendben van, kellemes tapintású, selymes műanyagok borítják a készüléket. A kijelző kialakítása is jó, mivel maga a megjelenítő egy síkban van az előlap több részével, ami az ujjal való használhatóság szempontjából nagyon fontos.

Asus P552W
[+]

Asus P552W
[+]

Asus P552W
[+]

Bekapcsolás után semmi különös dolog nem fogadott, csak a már jól ismert Asus Today képernyő. Hol itt a 3D, tettem fel magamnak a kérdést, de nem kaptam választ. Aztán némi nézelődés után feltűnt egy új ikon a már említett plug-in jobb felső sarkában. Megnyomtam, minek következtében mindenféle animáció nélkül, ellenben villámgyorsan felugrott egy világűrös hátterű valami, ahol három képernyő közül lehet választani: Original, Life, Business.

Asus P552W Asus P552W

Tyű, gondoltam magamban, ez már valami, gyorsan rá is mentem az Életre, ami kidobott egy teljes képernyős világórát. Egyébként szinte teljesen olyan, mint a sima Asus Today, tehát 3D-ről szó sincs, csak horizontálisan tudunk lépkedni az alapképernyőn is meglévő nézetek között (üzenetek, időjárás előrejelző, zene), plusz bónuszként van egy képnézegető. Gyorsan át is pörgettem az üzleti részre, hátha, itt egy dupla világóra fogadott, van naptár nézet is, meg RSS, viszont nincs képnézegető és zenelejátszó. Magyarul a sima Asus Today szét lett szedve két teljes képernyős nézetre, én semmi értelmét nem látom a dolognak, de komolyan: miért mennék át a Life nézet zenelejátszójára, ha az alapértelmezetten is van olyan? Arról nem is beszélve, hogy a két új nézetnél a Start menüt nem érhetjük el.

Asus P552W Asus P552W
Life és Business nézetek

Szerencsére a gyártó nem akarta ennyivel kiszúrni a szemünket, felkerült egy sokkal használhatóbb, valóban 3D-s dolog is, a neve: AnyTime Launcher. Egy kulturált kinézetű, kényelmesen használható gyorsindító programról van szó, melyet a d-padtól balra lévő hardveres gombbal érhetünk el. Van továbbá "táccsos" képnézegető szoftverünk is (EziPhoto), gyors és kellemesen kezelhető.

Asus P552W Asus P552W
AnyTime Launcher gyorsindító és a képnézegető súgója

A legpozitívabb az új felülettel kacspolatban viszont kétségtelenül az, hogy gyors. Nagyon gyors. Ezerszer gyorsabb, mint akár a sima, akár a 3D-s TouchFLO, meg úgy egyébként is, a P552W olyan, mint a villám, semmi akadás, semmi töltögetés. Gyorsan fel is raktam a szokásos sebességmérő programokat, íme az eredmények:
Pocket PC Mark v1.03VsBenchmark 2007
Dhrystone Benchmark (CPU)224,32Graphics3068
Whetstone Benchmark (CPU)8,84Others4838
Memory Benchmark1178,27JPEG5025
File system Benchmark128,53Games3108
Storage Cards-Sound182
Graphics Benchmark311,93Final3244
Hát kérem, ez nem semmi! Eddig azt hittük, hogy az Omnia memóriapontszámát semmi nem fogja felülmúlni, erre tessék: 1178 pont. Az a helyzet, hogy ilyen eredményeket még sosem láttunk, a Pocket PC Mark fájlrendszerre kapott pontszámát és a VsBenchmark zenei tesztjét kivéve mindegyik rész elképesztően jó eredményt adott, döbbenetes. Ha a végleges verzió is ilyen marad, jó eséllyel pályázhat a Világ leggyorsabb Pocket PC-je címre. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a készülék ára is rendben lesz.
Ennyi fért bele előzetesünkbe, sajnos a masina nem maradt nálunk, tehát további képernyőfotókkal és mérésekkel nem tudok szolgálni, de a felmerülő kérdéseket örömmel megválaszolom a fórumban.
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Hirdetés