Két fontosabb újítással megjelent az iOS 17.5

Az EU-ban webről is telepíthetők ezzel appok, illetve bővül a nyomkövetőkre való figyelmeztető rendszer.

Két hónappal az iOS 17.4-es rendszerverzió startja után újabb fontos változás jön az iPhone operációs rendszerében. Az iOS 17.5 ugyanis lehetőséget biztosít a fejlesztőknek arra, hogy saját iOS appjukat saját weboldalukon keresztül terjesszék, az EU-ban pedig az iOS 17.5-öt futtató iPhone-ok ezeket telepíteni is fogják. A változást az Európai Unió által március 7-én érvénybe léptetett DMA (Digital Markets Act) törvénycsomag hozta el, így az EU területén az iOS rendszeren az Apple-nek kötelezővé kellett tennie az App Store-on kívüli szoftverdisztribúció lehetőségét és saját fizetési rendszerének helyettesítését.

A weben keresztül történő alkalmazástelepítésnek azonban így is vannak megkötései az Apple leírása alapján. A fejlesztőnek / fejlesztő cégnek EU-s entitásnak kell lennie, minimum két éve tagnak kell lennie az Apple Developer programjának, az alkalmazást csak arról a domainről lehet telepíteni, amit a fejlesztő korábban az App Store Connect eszközön már regisztrált, s ezeken felül a fejlesztőnek rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazással, amit a megelőző évben több mint egymilliószor letöltöttek az EU-ban.


(forrás: Apple Insider) [+]

Ezen felül érkezett frissítés a 17.5-tel az Apple News+ szolgáltatáshoz, így offline is lehet híreket olvasni, illetve frissült a News+ elérhető szójáték- és keresztrejtvény kínálata. Ez magyar nyelven egyelőre nem elérhető szolgáltatás, így ami fontosabb újítás, hogy ezentúl az iOS rendszer képes észlelni a Bluetooth követők közelségét és figyelmezteti a felhasználót, ha érzékeli egy ismeretlen eszköz követését attól függetlenül, hogy milyen a követőeszköz márkája és korábban milyen operációs rendszerrel volt párosítva.

További biztonsági újdonság a Repair State bevezetése, amivel a Lokátor és az iPhone keresése funkció bekapcsolva maradhat szervizelés idejére.

Új funkció a Lokátorban: a szervizelési időre bekapcsolható Repair State
Új funkció a Lokátorban: a szervizelési időre bekapcsolható Repair State (forrás: MacRumors) [+]

Az iOS 17.5 és az iPadOS 17.5 a szokásos módon telepíthető a kompatibilis modellekre (Beállítások - Általános - Szoftverfrissítés), a nagyobb újdonságok pedig a június elején esedékes WWDC-n várhatók az iOS 18 bejelentésével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés