Integrált SIM-et kap az új iPhone?

Úgy tűnik, hogy a hagyományos méretű SIM száműzése és a microSIM alkalmazása még csak az első lépés volt az Apple termékstratégiájában, mely a szolgáltatóváltás korlátozása mellett némi helyet is felszabadított a készülékben. A GigaOM értesülései szerint a jövőre bemutatásra kerülő iPhone 5 már egyáltalán nem rendelkezik majd SIM foglalattal, hanem ehelyett az előfizetői azonosító modul egyszerűen a telefon alaplapjára lesz integrálva. Ez alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy minden egyes szolgáltató számára külön mobilokat kell majd készíteni, hanem épp ellenkezőleg: a gyártó azt szeretné, hogy a saját márkaboltjaiban értékesített mobiltelefonok mellé se kelljen szolgáltatóktól származó SIM-eket csomagolni, mely logisztikai szempontból is egyszerűbb helyzetet teremtene.

Az oldal állítása szerint az Apple technikai partnere a Gemalto lesz, mely egyetlen chipbe integrált intelligens SIM megoldása a GSM és UMTS titkosítási algoritmusokkal védett ROM-ban tárolja, ám a hálózatfüggő beállítások és a szolgatáltófüggő titkosítási kulcsok utólag, szoftveresen is felprogramozhatóak. Az új iPhone 5 tehát valószínűleg SIM foglalat nélkül kerül majd piacra, ám a telefon aktiválása során a felhasználói adatok mellett a szolgáltatófüggő paraméterek, vagyis a telefonszám és más hálózatbiztonsági beállítások is a telefonra töltődnek.

A Gemalto SIM átprogramozása alkalmazások segítségével utólag is elvégezhető lehet, vagyis a SIM csere és ezzel együtt a szolgátlátóváltás elvileg egyetlen alkalmazás futtatására is korlátozódhatna, de a döntés hátterében egészen más okok állhatnak. Az Apple számára sokkal fontosabb ugyanis, hogy a szoftveresen programozható SIM segítségével a márkaboltokban lehetőség nyílik majd tetszőleges partnerszolgáltatói szerződést kötni anélkül, hogy számos különböző SIM-et kellene raktáron tartani. A GigaOM értesüléseit sem az Apple sem a Gemalto nem kommentálta.

Hirdetés