Így tör világuralomra a Microsoft

Annyi eszközt használunk a napi rutin során; telefonon pötyögünk, aztán asztali gépre váltunk, előkerül a táblagép, ott a televízió, s ki tudja még mennyi minden. Vannak megoldások arra, hogy egyikről a másikra váltva folytathassuk a böngészést vagy a videót amit épp néztünk, de ezek nem feltétlenül triviálisak. A Microsoft komolyan gondolja, hogy ezen változtatna. A mindenre Windows 10 kerüljön kampányuk során már elmondták, hogy az univerzális alkalmazásokkal a W10-es eszközök közötti váltás nem jelent majd gondot.

Hirdetés

Sokan vannak azonban, akik iOS vagy Android rendszerű telefonjukat nem cserélnék le még úgy sem, hogy az alkalmazások könnyen portolhatók lesznek a Microsoft rendszerével kompatibilis programokká. Sokan vannak, akik az elmúlt időszak bejelentései alapján szívesen beszélgetnének például Cortanával, vagy osztanák meg a telefonjuk és a gépük között a képeket, dokumentumokat.


[+]

Asztali környezetből a Phone Companion alkalmazásra lesz szükségük, telefonon pedig a OneDrive alkalmazással a fotók automatikusan szinkronizálhatók a Windows 10 asztali verziójába, a Music alkalmazás új verziója már nem csak Windows telefonokon, hanem iOS és Android eszközökön is támogatni fogja a PC-ről megosztott zenék és listák lejátszását, a OneNote segítségével a jegyzeteink szinkronizálódnak maguktól az asztali gép és a telefon között, de a komolyabb dokumentumok szintén képesek erre az Office segítségével.

A redmondiak azonban ennél nagyobbat gurítottak, ma bejelentették, hogy a Cortana nem csak a saját operációs rendszerüket futtató telefonokon és a nyáron megjelenő Windows 10-es PC-ken lesz elérhető, hanem érkezik az Android és iOS rendszerekre is a Halo sorozatból ismerős személyi asszisztens.

Az alkalmazás nagyjából minden alap dolgot tudni fog, amit a Windows rendszereken, tehát emlékeztet a bevásárlásra és annak tartalmára, az egyéb teendőkre, énekel egy dalt, segít az utazásban, természetesen a jegyzeteit megosztja az eszközök között, így azokkal sem lesz majd gond. A harmadik féltől származó operációs rendszer hátrányai azonban megjelennek Cortana esetében is, tehát a beállításokat, illetve alkalmazásokat nem fogja tudni kezelni, ez továbbra is a Windows sajátja marad, ahogy az érintés nélküli „Hey Cortana” hívásra sem fog reagálni iPhone vagy androidos telefonok esetében.

A Phone Companion a következő Windows 10 Insider Preview része lesz (néhány héten belül), Cortana pedig június végén érkezik a Play Store-ba, iPhone-ra pedig valamikor később, még idén. A frissített Xbox Music alkalmazás június végén, vagy júliusban érkezik a két konkurens rendszerre, első körben béta állapotban, de már a OneDrive zenei stream szolgáltatással.

Azóta történt

Hirdetés