IFA 2013: Bemutatkozott a Samsung Galaxy Note 3

Hirdetés

A koreai óriás az IFA 2013 kiállítás első sajtós napján mutatta be a karácsonyi szezon egyik legkomolyabb készülékét, a Samsung Galaxy Note 3-at, melynek érkezéséről tudtunk, azonban nem voltunk benne biztosak, hogy Note 3-nak vagy Note III-nak fogják hívni. Az arab számok győzedelmeskedtek, csak úgy, mint a Samsung Galaxy S4 esetében.

A bemutató egészen grandiózusra sikerült, szinte biztosak vagyunk benne, hogy csak a német precizitásnak köszönhetően tudták elhelyezni azt az embertömeget, akik velünk együtt élőben követhették végig a nagy bejelentést. A géphang által időről-időre beolvasott visszaszámlálás után egy kellemesen megkomponált videót tekinthettünk meg, ahol tradicionális módszerrel készítettek jegyzettömböket, melyek a Note márkanév alatt futottak, vagy legalábbis ez került a borítójukra. Ezt követően a hazánkban is futó The Gadget Show műsorvezetője, Jason Bradbury lépett a színpadra, aki a német fővárosból köszöntötte a New Yorkban a bejelentés kapcsán összegyűlt embertömeget. Mi pedig elgondolkodtunk azon, hogy más országban akár lehetne is egy jó kütyüs-műsort csinálni a tévébe, de itthon ez sajnos nem megy.

Jason a Samsung rajongói által jól ismert JK Shint invitálta a porondra, aki a Note szériáról kezdett el bővebben beszélni. A Samsungot véleménye szerint a felhasználók inspirálták a Note 3 megalkotásában, majd elhangzottak a kulcsszavak: slimmer, lighter, larger, faster, longer. Rosszra nem számíthattunk, elő is kerültek a képek, melyeken a gép megegyezett az internetre legutóbb kiszivárgott verzióval, azaz továbbra is a koreaiak lekerekített élekkel operáló formatervével találkozhatunk. A tervezéskor kiemelt szempont volt a kényelmes használat, tehát az, hogy az új Note elférjen a kézben.

A kulcsszó továbbra is a nagy kijelző és a fejlett toll. Előbbi papíron 5,7, a gyakorlatban 5,68 hüvelykes képátlójú és Full HD felbontású, a processzor pedig annak kérdése, hogy 3G-s vagy LTE-s verzióról beszélünk, előbbi ugyanis 4+4 magos, magonként 1,9 GHz-es órajelen ketyegő Exynos SoC-vel (lesz 4 darab 1,9 GHz-es A15-ös mag, valamint szintén ennyi 1,3 GHz-es A7-es), utóbbi viszont 2,3 GHZ-es órajelen futó Snapdragon 800-zal lesz szerelve, tehát ebben az esetben nem csak a gyorsabb adatátvitel miatt lesz érdemes a 4G-s változatot választani. A két eszközben azonban közös a 3 GB RAM, viszont a videórögzítésben is lesznek eltérések az egyes verziók között, bizonyos modellek esetén ugyanis 4K-s felbontást is elérhetünk, másoknál viszont be kell majd érnünk az 1080p-vel másodpercenként 60 képkockával.Egy biztos, a hátlapi kamera 13 megapixeles fotók rögzítésére képes, és a képstabilizáció sem maradt el, sőt, egyenesen javult, ahogy a ledes villanófény is.

Az üzemidőt sikerült jelentősen megemelni, a Samsung szerint 1080p-s videót 13 órán és 10 percen át képes lejátszani az Android 4.3 operációs rendszert futtató Note 3, ami jobb érték, mint a Note II 9 óra 7 perces teljesítménye; ha ez valóban igaz, akkor jelentős optimalizáláson is túl kellett esnie a gépnek, hiszen az akkumulátor 3100-ról 3200 mAh-ra növelése önmagában nem jelentene ekkora mértékű javulást. A száraz tényeknél maradva meg kell említeni a 151,2 x 79,1 x 8,3 milliméteres kiterjedést és a 168 grammos tömeget, valamint azt, hogy csak 32 és 64 GB-os tárhellyel lehet majd hozzájutni az új Note-hoz, 16 GB-os verzió nem lesz. A sajtótájékoztató ezen részén követhetetlen gyorsasággal jöttek az információk a különféle színekről és tokokról, itt is lesz olyan kiegészítő (S View Cover), ahol az előlap egy része áttetsző lesz és mutat némi információt a kijelzőről, de ennél fontosabb, hogy a gyári tok 6 színben érkezik. Maga a gép pedig háromban: fekete, fehér, pink.

A szoftveres újításokról David Park beszélt, akit a Samsung nemes egyszerűséggel demo king néven aposztrofált, ami annak fényében teljesen helytálló volt, hogy az előtte és utána megszólaló kollégái már-már nevetségesen raccsoltak és selypítettek egyszerre, de legalább nagyon multi-kulti volt az esemény, lévén egy indiai és egy holland fiatalemberről van szó. A szoftverre visszatérve; a következő információkhoz jutottunk:

  • Air Command: Az S Penen lévő gombot megnyomva felugrik egy félkor, ahol hozzáférhetünk az új funkciókhoz. Elég kényelmes megoldásnak tűnik.
  • Scrapbook: A szoftver segítségével rendszerezni lehet az információkat, például különféle böngészőlapokból menthetünk el dolgokat, melyekből később visszajuthatunk a forráshoz is. Mindezt a Samsungnak sikerült egy szakáccsal szemléltetnie egy videón, ahol a Note 3 majdnem akkora volt, mint a ember feje.
  • S Finder: Nem a formás fenekeket találhatjuk meg vele, hanem különféle információkat kereshetünk a készüléken, függetlenül annak forrásától, hiszen a funkció még a chat-üzenetekben is képes kutakodni.
  • Az új S Note: A korábbinál is intuitívabb interfész, könnyebb írás és szerkesztés.
  • Továbbfejlesztett Multi Window: Továbbra is megnyithatunk két ablakot egymás mellett, de mostantól egy alkalmazást is duplikálhatunk, tehát két ChatON ablak is megfér egymás mellett, azaz két barátunkkal egyszerre cseveghetünk. Nem tűnik haszontalannak, volt is taps a bemutatón.
  • Pen Window: A kijelzőn bárhova rajzolhatunk egy ablakot, ahova bizonyos alkalmazások (például a számológépet) megnyithatunk, pont akkorában, amekkora ablakot rajzoltunk.
  • My Magazine: Ez gyakorlatilag egy magazinformátum, szépen megjelenítve lehet vele virtuális újságokat olvasgatni.
  • Multi Vision: Ha a családban vagy a baráti társaságban több Note 3 is van/lesz, azokat egymás mellé tudjuk majd rakni, hogy azok egyszerre viselkedjenek egy nagyobb kijelzőként. A dolgot úgy kell elképzelni, mint a rendezvényközpontokban található tévéfalakat. Itt kicsit kuncogott a közönség, de technikailag lenyűgöző a dolog.

A fentieken kívül említésre méltó, hogy nagyjából egy tucat extra szoftvert kapunk telepítve a Note 3-ra, többek között az általunk nemrég bemutatott Bitcasát is. A Note 3 bemutató pedig grandiózus és meggyőző volt, de a koreai gyártónak még mindig van hova fejlődnie, hiszen előadói közül nem mindenki beszélt mindenki által érthető angolt, továbbá a reklámfilmekben is voltak túlzások. Ilyen volt az everything begins with a pen jelmondat, melynek szemléltetéseként a reklámfilmben szereplő szakács lerajzolta, hogy milyen ételt fog elkészíteni, majd egy dj kezdett el kottát írni a keverőpult mögött, ami azért megmosolyogtató. A Note 3 viszont nem az, hanem egy nagyon átgondolt szolgáltatáskínálattal rendelkező csúcskészülék, mely elvileg szeptember 25-től hazánkban is kapható lesz, igaz, nem tudni, hogy milyen áron.

Bocha

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés