IFA 2013: Okosórával rukkolt elő a Samsung

A 2013-as IFA kiállítás első estéjén a Samsung megtartotta idei második Unpacked Eventjét, ahol három fontos eszközről esett szó. A Note 3-ról és a Note 10.1 2014 Edition-ről korábban már írtunk, ám akad még egy láncszem: a koreai vállalat első okosórája, a Galaxy Gear. Úgy tűnik, hogy a Knight Rider hangulat végre valósággá válik, az viszont a bejelentéstől függetlenül kérdéses, hogy az elkövetkezendő éveket mennyire fogják meghatározni az efféle eszközök.

A Galaxy Gear a Samsung szerint a száz évnél is régebben létező karórák szellemiségét szeretné követni, tehát odafigyeltek a minőségi anyaghasználatra és arra, hogy a kiegészítő viselése ne legyen kínszenvedés és ne hátráltassa tulajdonosát; az újdonság előlapja szálcsiszolt fémmel van borítva, szíja gumiból készült, a legfontosabb pedig az, hogy a szerkezet az IP55 szabvány erejéig por- és cseppálló.

Az előlapot egy 1,64 hüvelykes képátlójú, 320 x 320 pixel (278 ppi) felbontású Super AMOLED kijelzővel szerelték fel, a belső erőről pedig egy egymagos, 800 MHz-re skálázott processzor gondoskodik 512 MB RAM társaságában, a belső tárhely pedig 4 GB kapacitású. A 4.0-s Bluetooth chippel rendelkező apróság egyébként 36,8 x 56,6 x 11,1 milliméteres méretekkel és 73,8 grammos tömeggel bír.

A Galaxy Geart gesztusokkal (avagy swype-olással) lehet vezérelni, például egy felülről lefelé történő lehúzással érhetjük el a visszalépés funkciót. Több innovatívnak nevezhető funkciót is kapott a Gear, egyik ezek közül a Smart Relay, mely túlmutat az átlagos notifikációs képességeken, mivel nem csak az órán, hanem magán az okostelefonon/táblagépen is működik. Ha például az órán olvasunk egy emailt, majd elővesszük telefonunkat, annak kijelzőjén is automatikusan az adott levél jelenik majd meg. Nem maradt ki a repertoárból az S Voice sem, amivel hangutasításokat adhatunk a telefonnak vagy az okosórának is (pl. időjárás lekérdezése). A legmókásabb funkciónak viszont egyértelműen az tűnik, hogy telefonálni is tudunk az okostelefonunkkal egyébként folyamatos kapcsolatban lévő Gear segítségével: ilyenkor elég tenyerünket kagylót formázva a fülünkhöz emelni, hogy a szíjon lévő hangszóróból eljusson a hang a fülünkhöz. A koreai gyártó színpadon lévő munkatársa szerint ez egy elképesztően természetes mozdulat, de mi nem gyakran látunk így embereket az utcán mászkálni.

A Memographer fantázianévre hallgató funkció valójában az 1,9 megapixeles kamerára vonatkozik, amit egy gyors mozdulattal azonnal aktiválhatunk; a képkészítés mellett 720p-s, azaz HD videókat is rögzíthetünk. A kamerát a szíjba építették, előrefelé néz, a Samsung szerint mindez azért jó, mert így tényleg nem maradunk le a pillanatokról, hiszen nem kell a zsebünkben kotorásznunk exponálás előtt. Az akkumulátor kapacitása 315 mAh, ezzel a gyártó szerint 25 óra aktív használatra képes az eszköz.

A Galaxy Gear egyelőre csak a legújabb csúcsmodelleket támogatja (Note 10.1 2014, Note 3), ám októberben érkezik majd hozzá egy szoftverfrissítés, mely által már a Galaxy S4, S III és Note II tulajdonosok is élvezhetik az okosóra adta lehetőségeket. A várható ár egyelőre nem ismert, de biztos mélyen a pénztárcába kell nyúlni egy ilyen tartozék megszerzéséhez.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés