Idén az LCD-s iPhone késhet

Hirdetés

Hónapok óta nyílt tényként kezeli a szakma, hogy idén három iPhone érkezik: egy 5,8"-es és 6,5"-es OLED panellel, egy 6,1"-es pedig szintén szenzorszigettel, csak a régi, megszokott LCD technológiát bevetve költséghatékonysági okokból, ez lehet ugyanis a legolcsóbb modell. Tavaly az OLED paneles iPhone X piacra kerülése csúszott néhány hetet (bár nem a kijelző, hanem a bonyolult True Depth kamerarendszer nehézkes gyártása okán), idén viszont az LCD variáns megkaparintására kell várni állítólag októberig.

Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben
Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben. Azóta minden megváltozott (forrás: DesignCrowd) [+]

Katy Huberty, a Morgan Stanley elemzője úgy tudja, az 5,8"-es és a 6,5"-es iPhone gyártásával nincsenek problémák, a 6,1"-es kiszerelés viszont állítólag fényszivárgástól szenved. Ez azt jelentheti például, hogy a szélek esetében világosabb a LED háttérvilágítás, és persze az sem zárható ki, hogy éppen a szenzorsziget környékén lehet felfedezni egyenetlenségeket. Huberty szerint a gyártósori probléma egy hónapos késést jelent a bolti elérhetőség oldaláról. Az LCD variáns problémáiról egyébként már Ming-Chi Kuo is beszámolt, múlt hónapban viszont még úgy tippelte, az Apple időben javítani tudja ezen fennakadásokat, így szeptemberre elég nagy 6,1"-es iPhone készlet felhalmozódhat.

Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel
Mindhárom idei modell iPhone X-féle szenzorszigettel érkezhet, igaz, állítólag csak kettő OLED panellel [+]

Az iPhone elsősorban természetesen telefon, és nem mindegy, milyen modem lapul benne. Az elmúlt években a hálózati modem beszállítása az Intel és a Qualcomm között oszlott meg, és mivel előfordult, hogy az előbbi nem tudott annyira előnyös átviteli rátát biztosítani a 4G hálózatokon, mint az utóbbi, az Apple az iPhone 7 esetében például inkább lassított a Qualcomm megoldásain, nehogy különbség legyen az eltérő hardverű modellek között. Ilyen különbségek idén várhatóan nem lesznek, George Davis a Qualcomm részéről egy pénzügyi megbeszélésen ugyanis megjegyezte: az Apple kizárólag a konkurencia (értsd: az Intel) modemjeire kíván hagyatkozni, legalábbis ebben az évben. A Qualcomm nem zárja ki, hogy később ismét az Apple beszállítója lesz.

Az iFixit Qualcomm modemet talált az iPhone X szétkapásakor, a TechInsights viszont Intel gyártásút
Az iFixit Qualcomm modemet talált az iPhone X szétkapásakor, a TechInsights viszont Intel gyártásút (forrás: iFixit) [+]

A ZDnet megjegyzi: bár az évek folyamán az Intel előrelépett adatátviteli sebességben, a Qualcomm modemek még mindig előnyt élveznek ezen a fronton, a Snapdragon 845 beépített megoldása például 53%-kal gyorsabban tölt le az amerikai T-Mobile hálózatán az iPhone XMM 7480-as Intel chipjével összevetve, és 68%-al nagyobb rátával az XMM 7360-nal összehasonlítva. Éppen ezért az elemzők úgy vélik: a Snapdragon mobilplatformmal szerelt androidos csúcskészülékek gyorsabbak lesznek a 2018-as iPhone-oknál ebben a  tekintetben, és mivel a Qualcomm nemsokára elkészül első 5G-s modemjeivel, az Intel viszont csak 2019 közepére áll majd készen, ez az előny jövőre is megmaradhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés