Hirdetés

Fototrend blog: Fotózzunk gyorsan mozgó témát!

Egy roppant aranyos momentum a családi összejövetelen, ahol gyerkőcök rohangálnak, vagy csak a házi kedvenc mutatványozik. Érdekes látvány a mozgó gépjárműből kitekintve, esetleg egy gyorsan, a fej felett vészesen közel elszálló utasszállító repülőgép. Sok esetben vagy a fényképezendő téma, vagy a fényképész van mozgó helyzetben, és biztos mindenki találkozott már a szituációval, hogy nagy megkönnyebbüléssel veszi tudomásul: szerencsére jókor kattintottam – aztán a galériát megnyitva kiderül: a végeredmény homályos lett, a téma vagy a kéz bemozdult, avagy a készülék teljesen lemaradt a momentumról.

Utolsó Los Angeles-i szállásunk a Super 8 by Wyndhamben elég zajos volt
Az ember motelja felett elszálló utasszállító tipikus rövid záridőt igénylő téma. ISO50, 1/3096s [+]

A mobilkamerák különösen hajlamosak kitolni az emberrel, hiszen előfordulhat a szoftveres exponálás és a aktuális rögzítés között késedelem, amire érdemes „ráérezni”, és a következő kattintásnál belekalkulálni. Eltévelyedhet aztán a fókusz, és ha túl hosszú a rövid záridő, a téma nem lesz éles. Bezzeg egy szép épületet vagy hegycsúcsot milyen könnyű lekapni, nem rohan sehova!

Nem könnyű az izgága madarakat se lencsevégre kapni
Nem könnyű az izgága madarakat se lencsevégre kapni. ISO50, 1/536s [+]

A mobilok igen apró szenzorokat és optikákat használnak, ezért a mozgó téma abszolválásához rengeteg fényt igényelnek, és karácsonyi ajándékbontogatás idején, félhomályban bizony nehéz rávenni a gyerkőcöt, hogy maradjon mozdulatlan. Jobb híján a vaku rövidíthet a záridőn, de a tuti eredményhez mégis csak jó (és alanyunk szemének kíméletesebb), ha minél több és tompább lámpafény segíti a fotós munkáját. A profibbak a célra szakosodott, szórt fényű forrásokkal és derítőlapokkal segítik elő a jobb eredményt, de ha épp nappal van, bátran invitálni lehet az ablakon keresztül az izzó égitest sugárzó tekintetét. Minden esetben érdemes a fényforrások oldaláról előre gondolkodni.

Mozgó téma esetében a rövid záridő és a magasabb érzékenység vezethet célra
Mozgó téma esetében a rövid záridő és a magasabb érzékenység vezethet célra [+]

Ha pedig a telefon automata módja nem makulátlan, ott a kézi, mellyel korrigálható a fókusz és a fehéregyensúly, és ami talán fontosabb: az érzékenység és a záridő is szabályozható. Az utóbbi kettő fordítottan arányos, azaz minél magasabb az érzékenység (és ettől zajosabb, esetleg részlettelenebb a kép), annál rövidebb záridő választható, azaz a mozgó téma jobban „kifagyasztható”. A mozgó csemete simán megkövetelhet 1/200, vagy akár 1/500 másodperces expozíciót, és inkább legyen magas az érzékenység és a képzaj (akár ISO3200), éles eredménnyel, semmit összemosódott, esetleg túl sötét maszlag. A Huawei Mate 20 Pro ISO6400-ig engedi az egészen rövid záridők választását (1/4000), de hosszabb zársebességgel akár ISO102400 is választható.

Barnabás pofája 1/1488 másodperces záridő mellett is bemozdult
Barnabás pofája igen rövid záridő mellett is bemozdult. ISO50, 1/1488 [+]

Nappal, odakint drasztikusan nő a lencsére eső fény mennyisége, a négylábú azonban a legprofibb mobilkamerán is kifoghat, ha épp napi sprintkörét futja, avagy egy faágat próbál vadul megsemmisíteni. A fenti példa esetében pöpec volt minden, de még 1/1488 másodperces záridővel sem tökéletesen mozdulatlan a bot után kapó Barnabás arca, ISO50-en. ISO500-at választva, az automatika 1/41667 másodperces zárideje mellett azonban minden éles, semmi se mozdult be, hiába a hadonászó mozdulat:

ISO500 / 1/41667s: máris minden éles
ISO500 / 1/41667s: máris minden éles [+]

Persze, még ez is kevés lehet az üdvösséghez, ha alanyunk a három dimenziós térben vadul változtatja koordinátáit. Jól jön a folyamatos autofókusz, és még praktikusabb lehet a témakövető. Emellett bátran érdemes a sorozatfelvétel opciót is kihasználni, majd utólag, egy tucat példából a legjobban sikerület kiválasztani.


ISO500, 1/41667s [+]

Mindig jó tehát észben tartani, hogy a rövid záridő, a kellő mennyiségű fény és kattintás megfelelő időzítése, sokszorosítása kulcsfontosságú a családi vagy egyéni fotóalbum minőségi képekkel való megtöltéséhez. Persze mozgó képet, vagyis videót is rögzíteni lehet, akár lassított formában, de ne vegyük el egy másik blogbejegyzés kenyerét.

Azóta történt

  • Huawei Experience: A szuperlassítás trükkjei

    Lassítsd le az időt a döbbenet szintjére: 960-tól akár 7680 FPS-ig kínálnak a mai csúcsmobilok efféle trükköket, és van pár tippünk, hogyan készüljenek látványos eredmények.

Előzmények

  • Fototrend blog: Ínycsiklandozó ételfotók

    A finom falatok nem tartanak örökké, a nyálelválasztást megindító ételfotók viszont igen. Körbejárjuk, mire érdemes figyelni, és milyen trükköket lehet bevetni.

  • Fototrend blog: Miért fontos a fehéregyensúly?

    A szemnek természetes, hogy mit lát fehérnek, ám elég összetett a mobilok számára a dolog, hogy néha kifogjon rajtuk. Szerencsére van mód a korrigálásra és a stilizálásra.