Hirdetés

Huawei Expereince: Így csináltunk HMS alkalmazást

Fent van az AppGallery kínálatában a Mobilarena alkalmazás. Nem egy bonyolult valami, de összehozni sem volt nehéz.

Teljesen egyértelmű, hogy egy alternatív alkalmazásbolt akkor tud sikeres lenni, ha minél több appot találnak meg rajta a felhasználók. A Huawei ezért mindent bevet, hogy a fejlesztőket meggyőzze arról, hogy HMS-re érdemes alkalmazásokat készíteni, azonban ez csak az egyik megoldás arra, hogy az AppGallery-re lehessen támaszkodni. A történet másik ága, hogy QuickApps néven készült egy olyan megoldás is, amivel szinte akárki elboldogul és könnyen tele lehet szórni szinte végtelen alkalmazással, olyanokkal, mint amit mi is összeütöttünk két nap alatt. Ami csak azért két nap, mert egyet kellett várni a regisztrációnk elfogadására, egyet pedig az alkalmazás ellenőrzésére, a ténylegesen “fejlesztéssel” töltött idő bruttó 30 perc volt.


[+]

A folyamat tényleg nem bonyolult, először regisztrálnunk kell magunkat, mint fejlesztő, a céges adatok pontos megadása lényeges pont. Ezt azán a Huawei ellenőrzi, illetve a már meglévő Huawei ID-hoz köti, hogy könnyen be tudjunk lépni a fejlesztői felületre.


[+]

Itt projekteket hozhatunk létre, amelyekhez több app is tartozhat. “Normális” fejlesztők nyilván az SDK letöltésével kezdik és ott hozzák létre a kódot, majd az apk fájlt, de ez egy komplexebb, tényleges programozói tudást is igénylő, hosszas folyamat, ha viszont QuickApp közzététele a cél, akkor igazából nincs sok dolgunk.


[+]

Megadjuk az URL-t, amit meg szeretnénk jeleníttetni, töltünk fel pár screenshotot és logót, elnevezzük az appot és kreálunk hozzá egy tetszőleges nevű rpk fájlt, aminek csak annyi a szerepe, hogy ez lesz maga a QuickApp állomány, ami telepíthető. Két kattintás után készen is vagyunk, ilyenkor már csekkolhatunk egy előnézetet, hogy minden rendben van-e (ehhez egy QR-kódot dob fel a rendszer, amit telefonnal tudunk beolvasni, de emulátor akad PC-re és Macre is), aztán csak várni kell kicsit.

[+]

Amikor az alkalmazásunk a Huawei ellenőrzésén átesik, akkor rögtön publikus is lesz az AppGallery kínálatában. A Mobilarena.hu nevű app a mi termékünk, nagyon kis egyszerű, gyakorlatilag egy shortcut, ami a főoldalunkat nyitja meg, de nem a gyári böngészőben teszi ezt, hanem a QuickApp felületén, ami azzal jár, hogy a tartalom mindenestül látszik, de nincs felül böngészősáv, tehát nem lehet elnavigálni egy URL ismeretében máshová. Viszont tényleg pofonegyszerű volt összeütni, most már fent is hagyjuk az AppGallery kínálatában, hátha valakinek kényelmesebb így elérni minket, mint könyvjelzőzni. Hogy egy ilyen lehetőségre mennyien ugranak rá és szánnak az egészre néhány percet azt nem tippelném meg, de tény, hogy a Huawei számára üdvös, ha minél több ilyen aprósággal tudja feltölteni az alkalmazáskínálatot, jót tesz a statisztikának és nyilván a júzer is örül, ha belebotlik pár olyan oldal gyorshivatkozásába, amelyeket egyébként is gyakran felkeres. Nem ez fogja persze a HMS-t nagyban előremozdítani, de sok kis ilyen apróságnak együtt már bizonyára van hatása.

Azóta történt

  • Huawei Y5p - aprócska kényelmetlenség

    A Huawei belépő szintű modelljét már-már apróságnak is nevezhetnénk, egyrészt mert mai viszonylatban igen kompakt, másrészt mert kifejezetten szerethető, egyszerű kis készülék. Lenne. De a Google szolgáltatások hiánya miatt elég kényelmetlen.

Előzmények