Hét szűk esztendő vár a ZTE-re

Hirdetés

Tovább éleződik a helyzet az amerikai és a kínai gazdasági háborúban, és a legutóbbi fordulatnak súlyos következményei lehetnek a ZTE Corporationre nézve. A kínai távközlési és mobilkommunikációs vállalat tavaly vallotta magát bűnösnek egy texasi szövetségi bíróság előtt az Irán ellen életbe lépett amerikai szankciók megsértésében. A gyártó termékei és felszerelései mintegy 25-30%-ban tartalmaznak amerikai beszállítótól érkező komponenseket, és ezek Iránba jutása azt jelentette, hogy a ZTE megszegte az USA embargóját, amiért már tavaly 890 millió dollár bírságot kellett kifizetnie, amihez további 300 millió dolláros felfüggesztett büntetést csaptak.


(forrás: PhoneArena) [+]

A ZTE az amerikai kereskedelmi licenc fenntartása érdekében tavaly vállalta, hogy négy vezető rangú munkatársát elbocsátja, további 35-öt pedig megfegyelmez. Az előbbire sor is került, az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium azonban most úgy látta, a ZTE Corporation nem teljesítette a második feltételt: nem csökkent a 35 szóban forgó munkatárs év végi bónusza, ezért most súlyos döntés született. A ZTE Corporation hét évig nem vásárolhat komponenseket amerikai beszállítóktól. Ez a mobilok oldaláról azt jelentheti, hogy jó ideig nem kerülhet Qualcomm mobilplatform vagy modem a ZTE készülékekbe, írja a PhoneArena. Érdekes kérdés, hogy a büntetés az Axon és a Nubia brandekre is vonatkozik-e, amelyek előszeretettel használnak amerikai rendszerchipet, alighanem Snapdragon 845 kerül az április 19-én esedékes Red Magic gamer telefonba is. A Nubia Technology elvileg ma már független vállalat, amelyben a ZTE részesedése 50% alatti.


A Nubia Z18 Mini Snapdragon 660 rendszerchipet használ [+]

Ennél is komolyabb következményei lehetnek a döntésnek a telekommunikációs üzletágban, és ez a kínai partnerekre hagyatkozó amerikai vállalatokat is súlyosan érintheti. Mélyrepülésbe kezdtek az olyan amerikai optikai technológiát biztosító cégek árfolyamai, mint az Acacia Communications (36%-os esés), az Oclaro (15,2%), az Inphi (6%), a Lumentum Holding (9,1%), a Finisar (4%) és a NeoPhotonics (4%). Raymond James elemző szerint az Acacia eladásainak a 30%-áért felel a ZTE, az Oclaro esetében ez a szám 14%.

Még átlátszó, hátlapot védő tok is jutott a dobozba!
Az Axon széria úgyszintén a Qualcomm mobilplatformjait preferálja [+]

„Elképzelhető, hogy a hétéves kereskedelmi tiltás hátterében magasabb szintű döntések állnak, a büntetés mindenesetre elég súlyosnak tűnik, ami a kínai piacra hagyatkozó amerikai beszállítókat ugyanolyan rosszul érinti.” – nyilatkozta az Investors Business Daily-nek William Blair elemző. „Az új szankciókkal alighanem azt az üzenetet kívánták eljuttatni a kínai vállalatnak, hogy teljes egészében tartsa be a tavaly vállaltakat a vezetőségi kifizetések és az elbocsátások oldaláról.”


Az Archos Diamond Omega igazából a Nubia Z17s, átcímkézve. Qualcomm lapkakészlet ketyeg benne [+]

A döntés a lehető legrosszabbkor született a ZTE szemszögéből: hamarosan indul az 5G hálózatok kiépítése, és a ZTE a Huawei után a második legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat, amelynek sikerességétől, mint látható, jó pár amerikai beszállító gazdasági mutatói is függenek. Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e a ZTE-nek lehetősége a tavaly vállaltakat utólag teljesíteni és a büntetés alól esetlegesen kibújni. Ha nem, legközelebb 2025. március 13-án vásárolhat amerikai komponenseket.

Azóta történt

Előzmények

  • Meghívta a Nubia a Razert és a Black Sharkot

    A közösségi oldalakon közzétett szívélyes meghívó a Nubia Red Magic bemutatójára kifejezetten a konkurens gyártóknak szól.

  • Bemutatkozott a Nubia Z18 Mini

    Egy új generációt nyit meg a ZTE-hez tartozó márka újdonsága, noha az továbbra is érdekes, hogy mennyire nagy készüléket hívnak mininek.

  • Dupla notch !44!!4!44!!

    A ZTE márkajelzéssel felbukkant koncepció nem csak a kettős szigetes kialakítás miatt érdekes, de a formaterv is valamivel újszerű(bb).

Hirdetés