Hangszóróteszt: SuperPig, a Jedik játéka

"Mi ez? iMacska?"

Ezt a kérdést tette fel az egyik ismerősöm, amikor lakásomba belépve megpillantotta a konyhaasztalon a legújabb tesztelésre váró kiegészítőt, melyet ezúttal az iStyle juttatott el hozzánk.

"Nem. Ez a Super iPig. SuperPig."

Válaszoltam én, de magamban azért mosolyogtam, mert tény ami tény, az új zenélő disznó inkább hasonlít egy heroinos ufóra, mint egy malacra. Őszintén szólva valahol megértem az Amethyst nevű gyártót, akik az iPiggel, iGhosttal és a többi mókás Apple hangszóróval meglehetősen sikert arattak. Változtatni akarnak, újítás, innováció, kell ez, még akkor is, ha nagy kockázat van benne. Legújabb hangszórójuk - mely egyben a család legerősebb, legjobb hangminőséget nyújtó darabja - ugyanis nagyon megosztó külső kapott. Pár emberrel találkoztam, akiknek tetszett, a többség viszont azt mondta, hogy ronda, az eredeti iPiget kedvelők pedig egyenesen rosszul voltak tőle. Tény ami tény, nagy váltás ez, az előző generációs malacok ugyanis olyan univerzálisan aranyos külsőt kaptak, melyek csak a legkeményebb szívvel rendelkező machók elvárásainak nem feleltek meg, mindenki más kedvelte őket, kortól és nemtől függetlenül. A SuperPiggel ennek a jövedelmező hagyománynak vége szakadt.

"És ez jobban szól?"

Miért szuper az új eszköz? Elsősorban a hangminőség miatt. Az tiszta sor, hogy egy 2.1-es rendszerről van szó, a malac hasánál van a mélyláda, a szemei (mit szemei: szemüvegei!) mögött pedig a peremhangszórók, előbbi 15 W, utóbbiak 2 x 4 W teljesítménnyel bírnak; ez összesen 23 W, pont annyi, mint amennyi az iPig teljesítménye. Ez a cucc mégis jobban szól, igaz, nem sokkal, csak egy kicsit. Igazság szerint az eredeti malac hangminőségével sem volt gond, ez még jobb, igaz, drágább is, de a lényeg, hogy úgy szól, ahogy ennyi pénzért kell neki. Sőt, annál talán egy fokkal jobban is, de az egészben nem ez a lényeg.

"Jedi erő? Mi van?"

Hanem a Jedi erő. Bizony. Hogy mit jelent ez? Nem azt, hogy mentális tevékenységünkkel tudjuk vezérelni a napszemüveges malacot, viszont hozzá sem kell érnünk, elég, ha lóbáljuk előtte a kezünket. Míg az eredeti iPig érintésérzékeny gombokkal operált, a SuperPigben infrás mozgásérzékelő szenzorok vannak, tehát hozzá sem kell érnünk ahhoz, hogy vezéreljük. Összesen öt érzékelőt helyeztek el rajta, a füleknél vannak a hangerőszabályzó gombok, oldalt (ahol a képzeletbeli napszemüveg szára végződik) számot tudunk léptetni, az orránál pedig a play/pause funkciót érhetjük el. Gyakorlatilag csak annyit kell tennünk, hogy a kiválaszott területtől 3-5 centiméterre tartjuk a kezünket, a hatás ugyanaz, mint az eredeti disznóknál: a zene hangereje változik, számot léptetünk, vagy leállítjuk azt. Ehhez az eszközhöz is jár egy távirányító, melynek segítségével a szenzorok érzékenységét is tudjuk szabályozni (két lépésben), illetve ki is kapcsolhatjuk azokat. Utóbbi a leghasznosabb funkció, amire akkor jöttem rá, amikor az éjszaka közepén elkezdett bömbölni a zene, gondolom egy éjjeli lepke leszállhatott a malac orra elé, a lényeg, hogy nem volt egy kellemes élmény. Meg ami azt illeti, a SuperPig kezelése egyébként sem az: ideig-óráig jópofa, hogy hadonászunk előtte, egy idő után viszont rájövünk, hogy hiába nagyon jó az érzékelés (mondjuk úgy, hogy 95 százalékos), a ritkán, de időről-időre mégis előforduló kihagyások bizony zavarják az embert. Egy számítógép billentyűzete is 100 százalékos megbízhatóságú, egy hangfal kezelése is legyen az.


Így működik

"Mit tud még?"

Nagyjából ugyanazt, amit a sima iPig. Van iPod/iPhone dokkolója, működik mindkét típusú eszközzel, rengeteg modellt támogat, a hátul lévő 3,5 milliméteres csatlakozónak és a dobozban lévő kábelnek köszönhetően bármilyen audioeszközt ráköthetünk, a távirányítója jól működik, hátul egy fizikailag is létező csúszkás gombbal ki/bekapcsolhatjuk, plusz van egy potméter a mély hangos erősségének szabályozására. Mindezért bruttó 35 000 forintot kell majd fizetnünk jövő hónaptól, akkor kerül ugyanis az iStyle üzleteinek polcaira a tényleg kiváló minőségű, ám véleményem szerint kevésbé szép és kevésbé aranyos eszköz.


A mobil iPiget sokkal jobban szeretem

Ha iPod hangszóró vásárlásán gondolkodnék ebben az árkategóriában, még mindig a sima iPiget vagy annak mobil változatát venném meg. Azok ugyanis egyszerűen imádnivalók, ráadásul olcsóbbak is.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés