Hirdetés

Hangszóróteszt: Klipsch iGroove SXT

A Klipsch termékei már visszatérő vendégek szerkesztőségünk asztalán, az iStyle jóvoltából már nem az első ilyen kiegészítőt nézhetjük és hallgathatjuk meg. A mostani tesztalany igen méretes dobozban üldögélt, ami már önmagában jót sejtetett. Természetesen megint egy Apple termékekhez tervezett hangszóróról van szó, mi pedig általában úgy dolgozunk, hogy szól is valami zene, ezért az iPigből kificcent a szerkesztőségi iPod Touch és egyből munkára is fogtuk a Klipsch termékét.

Ezért aztán úgy alakult, hogy mindennemű mélyreható vizsgálat előtt a hangminőségről kaptunk képet, s meg voltunk elégedve. Szeretem a malacot, de az iGroove bizony sokkal jobban szól, kiegyenlítettebb a hangzáskép, érezhető, de nem túlhúzott a basszus. Mint általában az ilyen egybeépített sztereó hangszórók, a Klipsch is akkor mutatja legjobb arcát, ha nagyjából másfél méternyire ülünk tőle, ez nekünk adott volt, mivel ugyanarra az asztalra tettük, ahol dolgozunk is.

A hangzásért kettő darab 2,5 inches (6,35 cm) hangszóró felel, a Klipsch házának oldalain egy-egy vájat is segíti a jobb basszust. A készülék közepébe lehet beültetni az Apple termékeket, a dobozban találunk adaptert régebbi és kisebb zenelejátszókhoz is. Természetesen az ide ültetett kütyük áramot is kapnak az iGroove-tól, amely ehhez a feladathoz mindenképpen konnektort igényel, nem elemről megy. A csomagban egyszerű távirányító is helyet kapott, ez számomra kicsit csalódás volt, az iPig és a nálunk járt JBL hangfal ebből a szempontból többet tudott, mivel az iGroove távirányítóján nincsenek menügombok, csak a hangerő, a számléptetés és a play/pause funkciók vezényelhetőek.

A készülék tetején három gomb fedezhető fel, a bekapcsolás mellett csak a hangerőt állító billentyűpáros került ide. A hátlapon viszont több bemenet is akad: egyrészt ide érkezik az áram, másrészt - mint szinte minden Apple cuccokhoz tervezett hangszóró esetén - vonalbemenet is akad, ám jack-jack kábel ezúttal nem volt a dobozban. A harmadik luk egy S-Video kimenet, ami arra szolgál, hogy bizonyos Apple termékeken lejátszható mozikat kivezessük mondjuk egy tévére. Kár, hogy ezt csak néhány eszközzel bírhatjuk működésre, korábbi generációs videós iPodokkal jellemzően, az iPhone, az iPod Touch és az iPod Classic ilyen szempontból nem kompatibilis.

A Klipsch iGroove SXT egy kifejezetten jó hangminőséget, de viszonylag kevés extra funkciót felvonultató készülék. Előnye, hogy méretéhez képest meglepően erősen és tisztán szólal meg, hátránya a korlátozott funkcionalitású távirányító. Az olyan kis apróságokon kár elcsúszni, hogy nincs jack-jack kábel a csomagban, kárpótolhat a letisztult forma és a végletekig egyszerűsített kezelhetőség.

A muzikalitást Miles Davis zenéjével próbálgattam először, majd némi Faithless és Pat Metheny után kikötöttem a Gotan Project mellett. A jazz nagyon szépen és tisztán szól, a hangszerek valóban élnek, ebben nyilván szerepe van a Klipsh MicroTradrix technológiával gyártott magassugárzóinak is. Pat Metheny ugyanezen okokból szintén kellemes élményt jelentett, a két másik előadónál sincs okom a panaszra, de egy picivel több basszust el tudtam volna képzelni. Tény viszont az is, hogy csutkára tekerve a hangerőt sem fog torzítani a gépezet, pedig ilyenkor már nehéz megmaradni a termék közvetlen közelében.

Előzmények

Hirdetés