GPS és PMP a Cowontól egy eszközben

A PDA-gyártók már régebben felismerték, hogy termékeiket vonzóbbá tehetik, ha ellátják őket tájékozódást segítő GPS modullal is, az eleve navigációra szánt készülékek közül pedig sok kiegészítő funkciókat (játék, zenehallgatás stb.) kapott. Újabb színfolt a piacon a Cowon, amely eddig médialejátszókat árult, de nemrég forgalomba hozott, Cowon N2 nevű eszköze már komplett megoldást kínál az úton lévőknek, egyebek mellett beépített GPS-vevővel és navigációs szoftverrel.

A koreai gyártó eddigi legnagyobb, 191 x 120 x 26 mm-es, 540 grammot nyomó készülékének méreteit alapvetően a 7 hüvelykes kijelző határozza meg. Az érintőképernyő felbontása 480x234 pixel, fényereje 420 cd/m2, kontrasztaránya 500:1, betekintési szögei pedig a gyártó szerint kellően nagyok, hogy kocsiban oldalról rápillantva, rosszabb fényviszonyok között is jó képet adjon.

A rendszer szíve egy 500 MHz-es AMD Alchemy processzor, mely mellé 128 MB RAM társul. A beépített flashmemóriát szűkre szabták (32 MB), így térképek használatához, zenék, videók lejátszásához külső tárolóra van szükség. Szerencsére a bővítési lehetőségek kedvezőek, az N2 két SD kártyahelyet és egy USB host portot bocsát rendelkezésre, melyre pendrive-ok vagy más tárolóegységek köthetők. Ráadásul a kezdőcsomag már egy 1 GB-os SD kártyát és egy USB csatolós külső kártyaolvasót is tartalmaz.

A Cowon ezúttal a Windows CE 5.0 platformra alapoz; a szoftver multimédiás és navigációs funkciói mellett néhány játékkal is szolgál. Az N2 GPS-vevőjében a népszerű SiRFStar III chip található. Az eszköz kezeli az MP3, WMA, ASF, OGG és WAV formátumú hangot, az AVI, ASF, WMV, MPEG-4, DivX 3/4/5 és XviD formátumú videókat (AC3 hangsávval is), továbbá a JPEG, PNG és BMP képeket. A hang megszólaltatható beépített hangszóróin, vonali kimenetére kapcsolt készüléken, és főleg autósok örömére a kis teljesítményű integrált FM adónak köszönhetően akár az autórádión is. Koreában DMB tévéadások vételére is módot ad az N2-es.

A Cowon a már említett kiegészítőkön kívül tapadókorongos tartókart, autós és hálózati tápadaptert, távirányítót, kábeleket és kétféle DMB antennát csomagol az N2 mellé. Opcionálisan kamera is rendelhető hozzá, melyet az autó hátuljában elhelyezve tolatáskor lehet hasznosítani. A hazai szakemberek jó ideje együttműködnek a koreai céggel, így remélhetőleg belátható időn belül Magyarországon is megjelenhet a honosított Cowon N2.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cowon

Azóta történt

Hirdetés