GPS-t kaptak a mentők és a tűzoltók

Immár az ország harmadik megyéjébe jutott el a “Navigáció a gyors segítségért” segélyakció. 2006 szeptemberében a Győr-Moson-Sopron megyei, majd karácsony előtt a Veszprém megyei mentők kaptak GPS-navigációs berendezéseket az iGO My way szoftvert gyártó Nav N Go Kft. és a Mio DigiWalker termékek importőre, az LCP Systems Kft. jóvoltából. A korszerű eszközök segítségével vészhelyzet esetén a mentők és a tűzoltók gyorsabban megtalálhatják a segélykérő címét, hiszen a navigátor egészen a házszámig vezeti őket, és nem kell papírtérképekkel bajlódni menet közben. Ez gyakran akár életet is menthet, hiszen ha a tűzoltó gyorsabban érkezik, hamarabb tudja kimenteni az embereket egy égő épületből, vagy kiemelni a sebesülteket egy autóroncsból.

“A közúti balesetek 30-40 százalékában a mentők a tűzoltók segítségére szorulnak, hogy el tudják látni az autókban rekedt sérülteket. Ehhez különösen fontos, hogy időben érkezzünk a helyszínre, nincs idő a címeket keresgélni. A GPS-navigáció segítségével mostantól a kiérkezési időt 2-3 perccel is le lehet rövidíteni, ami mondanom sem kell, milyen fontos lehet egy életveszélyben lévő sérültnél.” – mondta Dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának orvosigazgatója.


Akik kilátogattak a hétvégén a tatabányai tűzoltó napra, megbizonyosodhattak róla, hogy milyen összehangoltan dolgoznak a mentők, a tűzoltók és a rendőrség. A GPS-készülékek átadását ugyanis látványos mentőgyakorlat követte, melyben a tűzoltók pillanatok alatt levágták egy roncsautó tetejét, hogy a mentősök hozzáférhessenek a bennrekedt sérültekhez. A kommandós és kutyás bemutató szintén hatalmas sikert aratott.

Azóta történt

Hirdetés