Gartner: jelentősen nőtt a PDA-k forgalma

2006 harmadik negyedévében világszerte 4,5 millió PDA-t szállítottak le, 31,9 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában – olvashatjuk a Gartner legfrissebb elemzésében. Ezzel párhuzamosan a készülékek átlagos ára 13 százalékkal, 351 dollárra mérséklődött. A piacelemző szerint a PDA-k eddigi történetének rekorderedményét elsősorban a mobiltelefon funkcióval bővített modellek sikere okozta. Míg tavaly ilyenkor még csak a kézigépek 49 százaléka tette lehetővé a mobiltelefonálást, addig mostanra ez az arány elérte a 62 százalékot.

Az utóbbi évnegyedben főként a Danger Sidekick 3, a Nokia E61/E62 és a Motorola Q volt PDA-piac fő motorja. A szektor királya a Research In Motion, mely azonban moderált, 10 százalékos növekedést ért el, így piaci részesedése 25-ről hozzávetőleg 21 százalékra csökkent. Csaknem 300 százalékkal növelte viszont eladásait a Danger, melynek a T-Mobile által forgalmazott készüléke kultikus termékké vált az amerikai fiatalok körében.

A Gartner nem vette bele a felmérésbe az okostelefonok csoportjába sorolt készülékeket (ideértve a Treo és Blackberry 7100-as modelleket). Ez leginkább a Palm eredményein mutatkozik meg, a cég ugyanis okostelefonjai nélkül csökkenő tendenciát mutat: PDA-forgalma 2005-höz viszonyítva 2,7 százalékkal apadt, részesedése 10,3 százalékra zsugorodott. Ennek oka főként az, hogy nincs a Gartner módszertana szerint mobilos PDA-nak nevezhető modelljük, és frissítés is ráférne már a termékpalettára. (Árnyalja persze a képet, hogy a Palm a vizsgált időszakban leszállított 484 ezer Treójával azért köszöni, jól van.)

A változások nagy vesztese a HP, melynek PDA-forgalma több mint 33 százalékkal esett vissza, piaci részesedése pedig megfeleződve 8 százalékra süllyedt. Örülhet viszont a majd’ 86 százalékos növekedéssel záró Mio, mely sikerét nem a mobiltelefon, hanem a GPS-navigáció funkcióval kínált eszközeinek köszönheti. Az operációs rendszereket tekintve a Windows CE (50,3%) enyhén növelte befolyását, a RIM OS (20,9%) pedig kissé visszaszorult.

Fontos szóvá tenni, hogy a Gartner azokat az eszközöket tekinti PDA-nak, melyek könnyűek, de jellemzően két kézzel használhatók, gyorsan be- és kikapcsolhatók, a felhasználó által is telepíthetők rájuk független fejlesztők által készített szoftverek, és az adatcentrikus alkalmazások állnak előtérben a telefonálással szemben. Ezzel ellenkezően az IDC nem sorolja a PDA-k közé a mobiltelefonálásra használható készülékeket, így eredményei is ellentmondóak: szerinte – legalábbis Európában – hamarosan végleg kihalnak a kéziszámítógépek. Az eltérő prognózisban azért van egy közös elem: a mobiltelefon funkció kulcsfontosságúnak tűnik a kisméretű hordozható gépek esetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés