Galaxy blog: Mi fán terem a Note?

Az IFA kiállításon bemutatott Galaxy Note készülék korábban megjelenhet, mint gondolnánk, Angliában ugyanis már novembertől meg lehet majd vásárolni a masinát. A debütálás közelségét jelzi, hogy a Samsung rengeteg új információt és a részletes specifikációkat is közkinccsé tette.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a masina egy kétmagos, magonként 1,4 GHz órajelű processzorral érkezik, amely mellett 16 GB belső tárhely áll majd a felhasználók rendelkezésére. A 146,85 x 82,95 x 9,65 milliméteres méretekkel és 178 grammos tömeggel megáldott készülék egy 5,3 hüvelykes képátlójú, 1280 x 800 képpontos felbontású HD Super AMOLED kijelzővel lesz szerelve. Bár a gép már valószínűleg az Ice Cream Sandwich érában fog piacra kerülni, az operációs rendszer egyelőre még a Gingerbread marad, természetesen a Samsung saját felhasználói felületével, a TouchWizzel kiegészítve.

A rengeteg hivatalos kép alapján a masina külsejéről is konkrét képet kaphatunk. Az előlapon a kijelző felett egy hangszóró és a 2 megapixeles másodlagos kamera, alatta pedig a fizikai menügomb található. A hátlapra került a 8 megapixeles elsődleges kamera, mely mellett egy LED-es villanó is található, alul pedig a külső hangszóró csücsül. A speciális toll is a készülékházban található, a stylust a hátlap alján lévő rekeszből húzhatjuk elő. A készülék oldalán pedig a szokásos interfészeket láthatjuk: a kínálatot a hangerőszabályzó gombok, a 3,5 milliméteres kimenet, a microUSB-aljzat és az on/off gomb jelképezi.

Az adatkommunikációs képességekre is fény derült: a Galaxy Note egy négysávos GSM-modult (850/900/1800/1900 MHz) és egy szintén négysávos UMTS-chipet (850/900/1900/2100 MHz) kapott, valamint akár a HSPA+ kapcsolatra is képes, amely maximum 21 Mbps elméleti letöltési sebességgel kecsegtet. Ezek mellett a szokásos a-GPS, Bluetooth (3.0, HS-támogatással) és WiFi (802.11a/b/g/n, Wi-Fi Direct) triumvirátus is tiszteletét teszi a koreai cég üdvöskéjében, valamint az USB-hoszt támogatása is adott lesz. Ami a szenzorokat illeti, a Galaxy Note fényérzékelővel, giroszkóppal, gyorsulásérzékelővel és digitális iránytűvel lesz szerelve, valamint a hivatalos specifikáció pedig egy barométert is említ; utóbbi egy légnyomásmérő műszer, amely a meteorológiában használatos.

A szoftveres oldalról is egy kellemes kép rajzolódott ki, a szokásos Samsung Apps mellett három Note-specifikus programot is kapunk majd (S Memo, S Planner és S Choice). A masina rengeteg médiaformátummal meg tud birkózni: audio fronton megeszi a MP3, AAC, AMR, WMA, WAV, FLAC és OGG fájlokat, a videók közül pedig az MPEG4/ H.263/ H.264/ DivX, Xvid, WMV és VC-1 felvételekkel boldogul el. A készülék a Full HD videókat is simán meg fogja enni, ez 1920 x 1080 pixeles felbontást jelent, másodpercenként 30 képkockás sebességgel.

A novemberi megjelenés mellett a várható árra is fény derült. A Samsung hivatalos közleménye szerint a masina 549 euróba fog kerülni, amely a cikk írásának pillanatában kicsit több, mint 161 ezer magyar forintot jelent. Ergo nem lesz egy olcsó mulatság, de ez csak egy nyitóár, az eddigiek alapján az összeg viszonylag hamar elfogadhatóra csökken majd.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények