Galaxy blog: Kies Air

Aki használt már életében valamilyen Samsung Galaxy telefont, biztosan ismeri a hozzá tartozó számítógépes szinkronizáló klienst, a Kies-t. A programot a legtöbb felhasználó a háta közepére sem kívánta, mint általában a PC-s szinkronizáló alkalmazásokat; igazából maga az alkalmazás nagyjából fölösleges, hiszen szerencsére az androidos és badás telefonokon egyaránt elérhető az USB háttértár mód, amely miatt a Kies eleve kihasználatlanságra volt ítélve.

Ezek fényében már előre féltem a Kies Air-től, indítás után viszont kellemesen csalódtam. A kapcsolat létesítéséhez nem kell USB-re dugnunk a telefont, mivel a kommunikáció WiFi-n keresztül folyik, erre utal az Air szócska is. Ennek következménye, hogy semmilyen extra programot nem kell telepítenünk a számítógépünkre, a felületet egy böngésző segítségével érhetjük el, egyszerűen be kell pötyögnünk a megadott IP-címet a megfelelő mezőbe, majd engedélyeznünk kell a kapcsolatot a telefon felületén, ezzel védve illetéktelenektől a személyes adatainkat. Elvileg bármilyen böngészővel működik a dolog, én Firefox 4-gyel, Chrome 11.0.696.60-nal és Internet Explorer 9-cel próbáltam, a felület hibátlanul megjelent mindhárom programot használva.

És hogy mit lehet kezdeni a programmal? Szinte mindent szinkronizálhatunk: elérhetjük a fényképeket, zenéket és videókat, melyeket le is játszhatunk a felületen, valamint újakat is felrakhatunk a telefonra, továbbá lejátszási listákat is létrehozhatunk, amely azért lényegesen kényelmesebb egy számítógépen, mint az érintőkijelzőt nyomogatva. Menedzselhetjük a névjegyeinket, az üzeneteket, a hívásnaplót (sajnos exportálásra és importálásra nincs lehetőség, új üzenetet viszont írhatunk a felületen és kontaktot is felvehetünk, hívásokat viszont nem indíthatunk), az internetes könyvjelzőket és a csengőhangokat is, utóbbit a fel is tölthetünk egy kattintással, ráadásul a fájlrendszer is elérhető a böngészőből. Utóbbiban kissé limitált a funkcionalitás, új mappát ugyanis nem hozhatunk létre, törölni viszont lehet, valamint a fájlok le- és feltöltése is engedélyezett.

A böngészőből látható felhasználói felület A böngészőből látható felhasználói felület
A böngészőből látható felhasználói felület

Maga a felület igényes és letisztult, az egyes almenüket a bal oldali listából és a terület nagy részét elfoglaló dobozokból érhetjük el, utóbbi nagyon áttekinthetővé teszi az oldalt. A bal oldali sávban található a zenelejátszó is, amely a telefonon található muzsikák hallgatására alkalmas, valamint itt válthatjuk le az alapértelmezetten magyarra állított nyelvet is.  Az egyes boxokat be is csukhatjuk, valamint a méretüket is szabályozhatjuk; sajnos az áthelyezés funkció kimaradt, de így is egy korrekt kis szoftvert tisztelhetünk a Kies Air-ben.

Kellemesen csalódtam a koreaiak szinkronizáló alkalmazásában, a Motorola-féle Phone Portal-hoz hasonló program egy tényleg jól használható megoldás a számítógép és mobiltelefon közötti fájlcserére, ráadásul így az USB-kábelt sem kell folyamatosan magunknál tartanunk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények