Galaxy blog: Kép- és videószerkesztés a Galaxy S II-n

Nemrég már írtunk egy bejegyzést a Galaxy S II fotóalkotási képességeinek, amelyben végigszaladtunk az opciók mobilos körökben komolynak tekinthető listáján. Ezek mellé a Samsung zászlóshajójára előre telepítve kapunk néhány programot, amelyek a fényképek és videók rögzítése után jöhetnek jól, segítségükkel valamennyit tudunk még faragni az elkészített műveken.

Kezdjük a sort a Fényképszerkesztő nevű programmal, amely a nevéhez híven fotók foltozgatására jó. Természetesen a funkcionalitást nem lehet egy professzionális (vagy akár belépő szintű) asztali alkalmazáshoz hasonlítani, de kapunk néhány olyan módosítási lehetőséget, amelyek alkalomadtán jól jöhetnek. Az egyes műveletek és beállítások két sorban kaptak helyet. A fenti ikonokkal navigálhatunk a képen, 90 fokonként forgathatunk, téglalap alakzatban kivághatunk belőle, valamint itt kaptak helyet a kijelölési opciók is. A képrészletek kiválasztására használatos eszköz méretét három méretben szabályozhatjuk, a kijelölést pedig meg is fordíthatjuk, ez az úgynevezett inverz mód.

Az alsó sorban a filterek és egyéb képmanipulációs eszközök kaptak helyet, valamint egy visszavonás és egy újra (azaz undo és redo) gombot is találunk a sor elején. A középső, palettát szimbolizáló ikon a színekkel kapcsolatos beállításokat tartalmazza. Itt állíthatunk a telítettségen, a kontraszton és a fényerőn, valamint szürkeárnyalatossá is tehetjük a fotókat. A mellette lévő varázspálca ikonnal ellátott virtuális billentyű az effektek menüjét rejti. Itt elsősorban a kép elmosására használatos filtereket kapunk (elmosódás, lineáris elmosás, körkörös elmosás), ezek mellett a lencsefoltot és gyors mozgás hatást is alkalmazhatjuk, valamint a régi tévékből ismerős szellemkép-effektet is ráhúzhatjuk a képekre. Ráadásul ezeket nem kizárólag a fotó egészére alkalmazhatjuk, a hatást mindig az aktuális kijelölésnek megfelelő részen érezzük; ezek mellett az effektek irányát is mi állíthatjuk be. A jobb szélső menüpont a másolással kapcsolatos lehetőségeket tartalmazza, kitölthetjük a kijelölt részt, valamint a képen is görbíthetünk.

Kapunk egy videókészítő névre hallgató szoftvert is, amellyel nagyon egyszerű klipeket rakhatunk össze. Ehhez hat keret áll rendelkezésünkre (házi videó, buli, utazás, konferencia, film, színház), ezek mindegyikével eltérő hatást érhetünk el. Ennek kiválasztása után képeket és videókat fűzhetünk egymás után, a kompozíció alá pedig zenéket pakolhatunk be. Ezek mellett az egyes elemek közötti áttűnéseket és az időtartamokat is beállíthatjuk, néhány, a képszerkesztőből ismert effektet is alkalmazhatunk, a videó és az aláfestő zene hangerejét pedig egymástól függetlenül állíthatjuk. Az elkészült művet ki is exportálhatjuk, ezt öt felbontásban tehetjük meg: 176 x 144, 320 x 240, 640 x 480, 720 x 480 és 1280 x 720. Érdekes módon a maximális felbontás a 720p, ettől függetlenül a szoftver simán megeszi az 1080p részletességgel lőtt videókat is.

A fentieken is látszik, hogy az egyes alkalmazások funkcionalitása nem képes felnőni akár az egyszerűbb asztali kép és videómanipulációs szoftverekhez sem. A videószerkesztőnek nem sok értelmét láttam, a képek utómunkálataira használható applikáció viszont néhány helyzetben jól jöhet.

dr. Kind

Előzmények