Galaxy blog: Az Exynos alkalmazásprocesszor

Vészesen közeledik a Samsung új androidos zászlóshajójának, a Galaxy S II-nek a megjelenése, májusban, ha minden igaz, már bárki beszerezheti a készüléket. A telefonról már szinte minden adat ismert, ezek alapján egy nagyon morcos masinára számíthatunk. A specifikáció egyik érdekes pontja a telefonban található processzor: a Galaxy S II számítási műveleteiért ugyanis egy Exynos 4210 kódnevű processzor fog felelni (bár bizonyos régiókban állítólag egy NVidia Tegra2 250 kerül majd bele). Lássuk, mit kínál a fura nevű chipset!

A régebben Orion kódnéven futó, mára Exynosra átkeresztelt SoC (System-on-a-Chip, azaz rendszer a lapkán) egy mobiltelefonokba, táblagépekbe és netbookokba szánt lapka, amely a Galaxy S II-ben fog debütálni. Néhány fő fícsör: a memóriák másodpercenként 6,4 GB-os adatforgalomra képesek, a chipset csont nélkül viszi az 1080p-s videókat, egyszerre akár három megjelenítő kezelésére is képes, valamint támogatja a 3D-s kijelzők használatát és az 1080p-s HDMI-kivezérlést.

A főszereplő egy 32 bites, csökkentett utasításkészletű (RISC), két magos, ARM Cortex-A9 archtektúrájú processzor, amely magonként 1 GHz-en ketyeg; maga a Cortex-A9 mag állítólag 25%-kal gyorsabb az egyazon órajelen pörgő elődjénél, a Cortex-A8-nál. Emellett processzormagonként 32 KB L1-cache és 1 MB L2-cache áll rendelkezésre, a feszültség pedig 1.2 Voltra van állítva.

A processzor-blokkon kívül nyolc különálló modult találhatunk az SoC-n, amelyeket egy 64-bites, többrétegű busz köt össze. Egy különálló egység felel a kijelzőért és a kameráért (Display / Camera), a  memóriakezelésért (Memory I/F), a grafikus és videó műveletekért (Graphic / Video / ISF), a vezeték nélküli kapcsolatokért, a rendszer- és a külső perifériák kezeléséért, a magas sebességű adatátvitelért (High Speed I/F) és a modemek megfelelő működéséért.

A lapka három fajta RAM memória kezelésére képes: a DDR2 és DDR3 mellett támogatja az LP-DDR2 típust is, amely az alacsony áramfelvételre van kihegyezve. Utóbbit jelzi a neve előtti LP páros, ami a Low Power szavakat rövidíti; értesüléseink szerint ilyen memória lesz egyébként a Galaxy S II-ben és a Galaxy Tab 10.1-ben is.

A Galaxy S-ben használt PowerVR SGX540-es grafikus feldolgozó egységet egy négy magos ARM Mali-400 MP4 GPU-ra cserélték, amely támogatja az OpenGL ES 1.1/2.0 és OpenVG 1.1 szabványokat, egyszerre akár három (!) 1080p-s megjelenítőt is képes kezelni, valamint hardveres JPEG kódolásra is képes; a GPU-ban rejlő lejhetőségekkel egy külön cikkben is fogunk foglalkozni. Az alábbi videó az Exynos 4210 3D-s képességeit mutatja be, remélem, valami lyesmire számíthatunk majd a Galaxy S II esetében is.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények