Galaxy blog: A Mali-400 GPU rejtelmei

Egy ideje bevett szokás a high-end okostelefonoknál, hogy a processzor mellé egy külön dedikált grafikus gyorsítóchipet is mellékelnek, amely a 2D/3D számításokért felel. A GPU-k piacát a PowerVR dominálja, a legtöbb készülék a gyártó SGX szériás lapkakészleteit csapja a CPU mellé. A Galaxy S esetében ez egy SGX540-es modellt jelentett, ami bár jól teljesített, úgy tűnik, a Samsungosoknak nem vált be: a Galaxy S II esetében áttértek az ARM gyártó MALI-400 MP chipjére, amely érdekes módon egy nyugat-afrikai államról kapta a nevét.

A MALI-400 MP egy négy magos (pontosabban négy fragment processzorral szerelt) chipset, amely elvileg ötszörös sebességnövekedéssel szolgál az elődhöz képest. Ez a szám valami varázsszám lehet, ugyanezt hangoztatták az NVidia mérnökei a Tegra2-ben ketyegő GPU-ról, amelyet szintén a PowerVR SGX540-hez hasonlítgattak. De visszatérve a MALI-400 MP-re: az ARM egy autonóm működésű GPU-t ígér, amely teljes mértékben parallel tud működni a CPU-val, a csökkentett energiafelvétel miatt pedig a telepet is kevésbé terheli; ezeket egyelőre nem tudtuk leellenőrizni.

Térjünk rá a chipset képességeire! Az OpenGL ES 1.1 és 2.0 támogatása manapság sztenderdnek mondható, az azonban nem, hogy hősünk képes utóbbit 1080p, azaz 1920 x 1080 pixeles felbontásban kivezérelni, jelenleg ez az egyetlen megoldás, amely dicsekedhet ezzel. A két alap szabvány mellett a vektor alapú 2D grafikát is támogatja a lapka, amelyet az OpenVG 1.1 testesít meg. Az ARM-tól kapott hivatalos adatok szerint a MALI-400 MP elméleti maximuma 30 millió háromszög megjelenítése másodpercenként, valamint 1,1 GPix/sec-re, azaz másodpercenként 1,1 milliárd pixel kirajzolására képes. A képminőséget javító technológiában is remek fícsöröket igér az ARM: a 4-szeres multisampling és 16-szoros antialiasing állítólag szinte egyáltalán nem csökkenti a teljesítményt és a sebességet; ebben a témában egyelőre szkeptikus vagyok, kicsit a hiszem, ha látom kategóriába esik.

A MALI-400 MP blokkdiagramja
A MALI-400 MP blokkdiagramja

A specifikációkat tekintve egy 240 MHz-től 395 MHz-ig skálázódó frekvenciájú chipről van szó, a Galaxy S II-be pakolt verzió pontos órajele viszont még nem ismert. Az biztos, hogy a lapka 4,72 négyzetmilliméteren terül el, a csíkszélesség 65 nanométeres, valamint 32 kb L2 cache gyorsíttárral rendelkezik. A fejlett memóriakezelő egységnek (MMU) hála pedig képes a grafikus memória virtualizálására és védelmére.

Sajnos még nem láttuk akció közben az ARM chipsetjét, a specifikációk alapján viszont egy igen lenyűgöző képességekkel felvértezett lapka képe rajzolódott ki előttünk. Persze a tényleges erejéről csak a Galaxy S II megjelenésekor győződhetünk meg, lévén jelenleg a koreai gyártó telefonja az egyetlen készülék, amelyről tudjuk, hogy MALI-400 MP-vel lesz szerelve, mi mindenesetre tűkön ülve várjuk a debütálást.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények