Hirdetés

Fotózz mobillal, töltsd fel és nyerj!

Elindult a Fototrend, a telefonnal készített fényképek oldala, rögtön egy versennyel. A nyeremény egy Mate 10 Lite és egy Band 2 Pro.

“Ne haragudjatok, de ennél én sokkal jobb képeket csinálok ezzel a telefonnal.” “Sajnos a tesztelő fakezű, ez a mobil egyáltalán nem is gyenge fotózásban.” Az általatok készített képek rettenetesek, nem adják vissza a telefon kamerájának képességeit.” “Ha nem automata módban használnátok, sokkal jobb lenne az eredmény.”

Simán lehet, hogy így van. Persze eddig is volt arra mód, hogy az olvasó felöltse a saját fotóit mondjuk a telefon tesztjének a fórumába. Sőt, külön fórumtémánk van a telefonos képek kapcsán, ahol rengeteg hozzászólás, feltöltött és linkelt fénykép található, úgyhogy arra gondoltunk, talán ideje lenne ennek adni valami hivatalos formát, ebből lett a Fototrend, a Prohardver lapcsalád kifejezetten mobilos fotókra specializálódott gyűjtőhelye.

Azt gondoltuk, hogy ha ma már egyébként is szinte mindenki telefonnal fotóz, akkor adjunk ezeknek a képeknek egy felületet, ahová bárki feltöltheti a legjobban sikerült alkotásait, a többiek pedig kereshetnek témák, kulcsszavak, de leginkább készüléktípusok alapján. Hogy ne csak a mi képeinkből induljon ki az, akinek fontos, hogy olyan telefont válasszon, ami jó fotókat csinál. És persze azt is tudjuk, hogy az emberek szeretik megosztani a jobban sikerült alkotásokat, egy-egy jópofa, szép, érdekes, vagy időben elkapott pillanatot, számtalan szolgáltatás alapul erre az igényre a weben.

A Fototrend célja tehát kettős. Egyrészt itt egy lehetőség, hogy a teljes méretű, effektezésektől és filterektől mentes, eredeti képet fel lehessen tölteni, ezeket pedig 100%-os nézetben megtekinteni, elemezgetni. Mi a teszt során csinálunk 20-30 fotót általában, ezekből válogatunk össze egy tucatnyit, ami a telefon fotós képességeit bemutatni hivatott, de ha az olvasóink is hozzátesznek ezekhez legalább ennyit (ha nem többet), akkor sokkal nagyobb merítés alapján lehet majd véleményt alkotni egy telefon kamerájáról. Bőven lehet, hogy a tesztpéldányunk nem volt tökéletes. Vagy hogy fél évvel később egy új szoftver teljesen átírja az algoritmust és fejlődik a kamera. Vagy tényleg egyszerűen csak nem voltunk elég ügyesek, rossz volt az idő, karcos volt a lencse és az olvasók valóban jobb fotókat csinálnak.

A Fototrend kezdőoldala
A Fototrend kezdőoldala [+]

Másrészt szerettünk volna egy olyan felületet is létrehozni, ahol a mobilos fotósok meg tudják mutatni, hogy mit tudnak kihozni egy-egy telefonból. Ahol meg lehet osztani a legjobb képeket, amikhez hozzászólhat a közösség és értékelheti is az eredményeket. Egy felület, ahol a legjobb fotók vannak, mobillal.

A Fototrendet rögtön egy fotós versennyel indítjuk útjára, amelyben partnerünk a Huawei. A játék december 31-ig tart, fődíja egy Huawei Mate 10 Lite okostelefon, amit az öt tagú zsűri döntése alapján ítélünk oda a legjobb képet feltöltő olvasónak. Év vége lévén ennek megfelelő “ünnepi fények” témájú képet várunk, ha nevezni szeretnél, akkor simán csak #ünnepifények hashtaggel töltsd fel a fotód az oldalra. A zsűri tagjai: Bársony Bence fotós, Rizsavi Tamás fotós, Krecsmár Csaba, a Huawei termékmanagere, Ament Amarilla, a Huawei PR-marketing vezetője és a Mobilarena szerkesztősége. Akik nem egy fő, de közös döntést hoznak majd. A részletes kiírást itt találhatjátok meg. Nem csak a zsűri, hanem a közönség is dönt, a legjobb értékelést kapó fotó egy Huawei Band 2 Prót nyer majd.

Rizsavi Tamás, Bársony Bence, Ament Amarilla és Krecsmár Csaba - a zsűri
Rizsavi Tamás, Bársony Bence, Ament Amarilla és Krecsmár Csaba - a zsűri

Van pár szabály, amit érdemes kiemelni. A Fototrend a módosítatlan képek bemutatását tűzte ki célul. Ezért különböző képszerkesztő programokkal szerkesztett fotók nem játszanak, ami a telefon kamerájából, a fotózás során elérhető eszköztárral létrehozható, az érvényes. Amikor a képet feltöltöd, akkor a rendszer megpróbálja érzékelni, hogy milyen telefonnal készült a felvétel, de simán lehet, hogy ez nem sikerül, ilyenkor kérjük, hogy töltsd ki kézzel, hogy milyen eszközt használtál, onnantól bekerül az adatbázisba és a következő alkalommal már magától is tudni fogja az algoritmusunk, hogy melyik készüléktípushoz társítsa a képet.


[+]

Másrészt ezzel a bejegyzéssel elindul a Fototrend blog is. Egyrészt időről-időre szemezgetünk a Fotorendre feltöltött legjobb, legérdekesebb képek közül, itt lesznek a versennyel kapcsolatos információk is. Másrészt viszont szeretnénk egyfajta tudástárat is létrehozni, ahol megmagyarázunk fotós kifejezéseket (rekesz, záridő, ISO, HDR), illetve tippeket és trükköket is mutatunk arra, hogy miképp lehetnek jobbak a telefonos fotóid. Minden fotóhoz automatikusan nyílhat egy fórumtéma is (ha van hozzászólás), akárcsak a Logout bejegyzésekhez, minden fotót tudnak értékelni a bejelentkezett felhasználók (egyszer), illetve nyilvánvalóan jelenteni is lehet a nem odaillő, vagy nem jó helyre került képeket, amelyeket igyekszünk minél hamarabb korrigálni.

Bízunk benne, hogy a Fototrend elindítása egy olyan fejlesztés, ami egy hasznos plusz funkciót ad a meglévő tartalmaink mellé, illetve segít minket és titeket is abban, hogy ha az a kérdés, hogy egy adott telefon milyen képeket csinál, akkor minél több példa alapján alkothassatok véleményt. Természetesen megpróbáltuk széttesztelni a felületet az éles indulás előtt, de meglepő lenne, ha nem maradtak volna benne hibák, ezeket kérjük jelezzétek a fórumban, rajta leszünk, hogy rövid időn belül tökéletesen üzemeljen minden. Reszponzív designnal:-)

Azóta történt