Egyedi fotóhitelesítési technológiát kaphat az Xperia 1 VI

A Sony beépítené csúcstelefonjába is az AP-vel közösen kifejlesztett kamerán belüli digitális aláírási technológiát.

Míg a Google a Pixel termékvonal idei telefonszériája bemutatásakor perceket szentelt a generatív MI adta lehetőségek és utólagos alterációk bemutatásának, a Sony úgy tűnik, hogy más irányba indul el. A pletykák szerint ugyanis a japán cég beépíteni tervezi okostelefonjaiba is a novemberben bejelentett új fénykép-hitelesítési technológiáját, mellyel a mesterséges intelligencia által készített vagy módosított képek potenciális kockázatait ellensúlyoznák. A hírek szerint a Sony Xperia 1 VI (Mark VI) és a Sony Xperia 5 VI (Mark VI) kapná meg a telefonok közül a technológiát, illetve a japán cég által közölt terv szerint az Alpha 9 III, Alpha 1, Alpha 7S III kamerák 2024 tavaszáig.


A Sony Xperia 1 V hátlapi hármas kamerarendszere [+]

A Sony Electronics november 21-én jelentette be sajtóközleményben, hogy az Associated Press független hírügynökséggel közösen fejlesztett fényképezőgépen belüli képhitelesítési technológia második körös tesztelésének végére értek, jövő év tavaszán pedig a fentebb felsorolt három kamerájuk firmware-frissítéssel már képes lesz a kamerán belüli aláírás és C2PA-hitelesítés létrehozására minden elkészített fényképnél. A Sony technológiájának lényege, hogy egy “születési bizonyítványt” hoz létre minden egyes fényképnek, mellyel hitelesíteni lehet a tartalom eredetét és valódiságát és könnyebben elkerülhető vele az észrevétlen manipuláció. A születési bizonyítványnak (anyakönyvi kivonatnak) tekinthető digitális aláírást a hardver maga állítja ki kamerán belül a rögzítés pillanatában, a fényképező digitális aláírását pedig végig megőrzik a képek a metaadat-szerkesztési folyamatok során. A Sony és az AP szerint a biztonsági funkció segíti a hírügynökségek munkáját a hamisított és manipulált képekkel szemben, valamint a művészeket megkülönböztetni és megvédeni saját alkotásaikat.

A következő Sony Xperia 1-es prémium okostelefon kapcsán pletykálják még, hogy a Gorilla Glass Victus edzett üveg hátlapot és előlapot titán keret foghatja közre, amivel könnyebb lehet a készülék, mint elődei.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés