Február 1-ig kell a Samsungnak megoldania a Galaxy S23 teljesítményproblémáit

Az Ice Universe szerint nem rózsás a helyzet, fordítva sülhet el a túlhúzott Snapdragon.

Hirdetés

Az Ice Universe, az OnLeaks és a SamMobile egyaránt úgy értesült: február 1-jén hull le a lepel a Galaxy S23 családról, amely nagyjából startra kész, és szinte mindent tudni a specifikációról, ám a megfelelő időzítés miatt 2023 elejéig még várni kell a polcra kerülésre. Sokan fellélegeztek a Qualcommtól érkezett, félhivatalos megjegyzés kapcsán, miszerint minden egyes 2023-as Samsung csúcstelefon Snapdragon chipet használ majd, és erre célozhat az is, hogy a 8 Gen 2 bár bemutatkozott, új csúcskategóriás Exynos még nem, és állítólag nem is fog. Ehelyett a pletykák magasabb órajelű Snapdragon 8 Gen 2-ről szólnak, csak az nem világos, hogy kap-e a Samsungnak szánt változat megkülönböztető jelet, illetve a TSMC hatékonyabbnak tűnő 4 nm-es node-ján készül-e, vagy ezt a változatot a koreaiak gyártják.

Snapdragon 8 Gen 2-es Vivo és Xiaomi eredmények Geekbench 5-ben
Snapdragon 8 Gen 2-es Vivo és Xiaomi eredmények Geekbench 5-ben (forrás: Ice Universe / Geekbench) [+]

Az Ice Universe mindazonáltal aggodalmát fejezi ki a Galaxy S23-ak processzoros teljesítménye kapcsán a Geekbenchnél futtatott, nem hivatalos körök után. A Samsung telefonokat a kódjelük alapján lehet azonosítani: az SM-911 az alapmodell, az SM-916 a S23+, az SM-918 pedig az S23 Ultra lehet. A már bemutatott Snapdragon 8 Gen 2-es kínai mobilok rendre valamivel 1500 pont alatti egyszálas és 5100 pont feletti többszálas eredményt érnek el Geekbench 5-ben, az egyik Xiaomi 13 például 1505/5266 egységet kalapált össze.

Galaxy S23 Ultra eredmények Geekbench 5-ben
Galaxy S23 Ultra eredmények Geekbench 5-ben (forrás: Ice Universe / Geekbench) [+]

Több tucat online Galaxy S23 pontszám közül viszont csak egyetlen Ultra teszt jutott kereken 5000 pontig többszálas megmérettetésben, a legtöbb eredmény 4500 és 4800 pont között mozog, néha egy-egy pedig ez alá is befigyel. Ez önmagában nem mond sokat, és nem is kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen még bőven tart a készülékek optimalizálása. Viszont az is tény, hogy a többszálas tesztek izzasztják meg a legjobban a vasat, és 2022 rossz hardveres tapasztalatai után a forrásoldal aggódik, hogy a papíron biztosított extra teljesítmény a túlhúzott Snapdragon 8 Gen 2-vel fordítva sülhet el a gyakorlatban.

Galaxy S23 eredmények Geekbench 5-ben
Galaxy S23 eredmények Geekbench 5-ben (forrás: Ice Universe / Geekbench) [+]

Az viszont már erős spekuláció az Ice Universe-től, hogy a Samsung spórolásból csökkentette a hőelvezető felületet, ami elég komoly öngól volna, és az eddigiek alapján az S23-ak mérete nem változik, így nem is fogadnánk erre nagy tétben. Az ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy kritikusan fontos kérdés lesz az Exynos 2200 idei fiaskója és a dadogós felülettel piacra kerülő Galaxy S22-k után, hogy a folytatás a kiegyensúlyozott és kitartó teljesítményre menjen rá minden áron, holmi extra pontszám helyett, és ehhez pont nincs szükség az órajelek túljáratására. Az is igaz persze, hogy a One UI 5.0-val szoftveroldalról a Samsung végre remekül összerakta a teljesítményt, így meglepő volna az újabb megbotlás – következtetések helyett érdemes tehát az S23-ak premierjét és mindennapos teljesítményét türelemmel kivárni.

Előzmények

Hirdetés