Egy órával több, 24,54 decibellel kevesebb

Hirdetés

Örök téma a mobiltelefonok egészségkárosító hatása melyet bizonyos tanulmányok alátámasztanak, mások viszont igen komoly érvekre alapozva cáfolnak. Most egy indiai kutatás eredményére bukkantunk, mely ezúttal nem a mobiltelefon sugárzásának hatásait firtatja – amely lassan már annyira lejárt lemez, mint Klári mama örökbecsű albuma – hanem új vizekre evez és ez pedig nem más, mint a hallószervek károsodása.
Az indiai Chandigarhban végzett felmérés azon eredményei, mely szerint a rendszeres és hosszú mobiltelefonálás a felső frekvenciasávban komoly halláskárosodást okoz egyelőre nem tekinthetők teljes bizonyosságúaknak, hiszen mindössze 100 résztvevőn végeztek kísérleteket. A résztvevők 18 és 45 év közöttiek voltak, akik harmada kevesebb mint 2 éve, harmada több mint 2 és kevesebb mint 4 éve, míg harmada több mint 4 éve használ rendszeresen mobiltelefont.
A hallásvizsgálati eredmények összevetésre kerültek egy azonos korcsoportból származó kontrollcsoporttal, melynek tagjai sosem használtak telefont. A vizsgálat kimutatta, hogy legtöbb károsodás a jobb fület érte, melyhez telefonálás közben a készüléket tartották. Azon vizsgált személyeknél, akik 60 percnél többet használták a mobiltelefonjukat az elmúlt egy-két évben átlagosan 16,48 decibeles magas frekvenciás halláskárosodást regisztráltak, míg a négy évnél régebb óta mobilozóknál átlagosan 24,54 decibeles halláskárosodást állapítottak meg.
A tanulmány eredményeit Chester Griffiths, a Santa Monica Ortopédiai Klinika szakorvosa és David Gennem az Los Angeles-i Orvostudományi Egyetem professzora is egyelőre túl kevésnek találta, hiszen a tanulmány nem tért ki a vizsgált alanyok életviteléből és munkájából eredő esetleges halláskárosodás lehetőségeire. Joe Farren a CTIA telekommunikációs szövetség szóvivője is cáfolta a tanulmány eredményét, hiszen korábban végeztek hasonló, ám jóval kiterjedtebb tanulmányokat ám azok nem találták egészségre ártalmasnak a mobiltelefonokat. Hogy mi az igazság az egyelőre eléggé kérdéses, mindenesetre Indiában tovább folytatódnak a vizsgálatok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés