Egy évvel meghosszabbította Donald Trump a Huawei amerikai eltiltását

Legalább 2021 májusáig nem kereskedhet a Huawei és a ZTE amerikai vállalatokkal, hacsak erre a Kereskedelmi Minisztérium külön engedélyt nem ad.

Egy éve írta alá Donald Trump amerikai elnök azt a 13873-as számú kormányrendeletet, amely eltiltotta az amerikai vállalatokat olyan telekommunikációs felekkel való kereskedéstől, amelyek az USA megítélése szerint biztonsági kockázatot jelentenek az országra. Bár a Huawei nem lett a rendeletben megemlítve, felkerült az amerikai kereskedelmi tiltólistára, elesett a helyi hálózatkiépítési lehetőségektől és az 5G tenderektől, valamint elvesztette a Google-licencet, hiszen a keresőóriás szellemi tulajdonát is érinti az amerikai tiltás.

A P30 Pro GMS-sel mutatkozott be és új kiadása is használhatja a Google-szolgáltatásokat
A Huawei P30 Pro GMS-sel mutatkozott be és új kiadása is használhatja a Google-szolgáltatásokat [+]

Donald Trump szerdán meghosszabbította a fenti rendelet hatályát újabb egy évvel, úgyhogy 2021 májusáig nem várható változás a hálózatkiépítést illetően, és hacsak a Google a Microsofthoz hasonlóan nem kap külön engedélyt a Huawei-jel való kereskedéshez, az utóbbi továbbra se használhatja a GMS szolgáltatásokat. Épp ezért fejleszti a Huawei saját mobilszolgáltatásait és alkalmazásparkját, a HMS-t, mégsem ideális, hogy a Google szolgáltatások (illetve az azon keresztül vásárolt tartalmak) elérése problémás vagy szimplán lehetetlen felhasználói oldalról. Bár a rendelet konkrétan nem említi a Huawei-t és telefonjait, az üzenet egyértelmű: amelyik felet az Egyesült Államok biztonsági kockázatnak tekinti, az nem férhet hozzá amerikai termékekhez, alkatrészekhez, hálózatokhoz és szellemi tulajdonhoz, és a sencseni óriás továbbra is tiltólistán van.

A P40 Pro HMS-sel kell beérje, nem kerülhettek fel rá ugyanis a Google-szolgáltatások
A P40 Pro HMS-sel kell beérje, nem kerülhettek fel rá ugyanis a Google-szolgáltatások [+]

Pénteken egyébként a Trump adminisztráció várhatóan újabb ideiglenes engedélyt fog kiadni, amely lehetővé teszi az amerikai vidéki hálózatok karbantartását, a ritkán lakott területeken ugyanis rengeteg kis szolgáltató használ Huawei berendezéseket, mivel azokhoz a konkurenciánál jóval olcsóbban jutottak hozzá. A hálózati eszközöket pedig nem lehet egycsapásra más márkájúra cserélni, főleg nem úgy, hogy időközben kitört a koronavírus krízis. Mindez azonban nem tántorította el a Trump adminisztrációt, hogy továbbra is kemény kézzel lépjen fel a kínai telekommunikációs óriások ellen, sőt: további szigorítások akár a Huawei chipgyártását is megnehezíthetik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés