Csak a Huawei erősített az év végén Kínában

A legnagyobb mobilpiacon, éves viszonylatban jelentősen visszaesett a telefonok iránti kereslet, amit majd' mindegyik gyártó megérzett.

Hirdetés

Míg a feltörekvő országokban továbbra is bővül a mobilpiac, nyugaton és számos ázsiai államban megtorpant a fejlődés és általános tendencia ritkábban, magasabb árú terméket vásárolni. Kínáé a legnagyobb mobilpiac, amely 2018 végén még 100,7 millió okostelefont szállított le, ez a szám 2019 utolsó három hónapjában azonban 85,3 millióra esett vissza, a 15%-os statisztikai romlást pedig az Oppótól kezdve a Vivón, az Apple-ön és a Xiaomi-n át a többiek is megsínylették – kivéve a Huawei-t.

Jelentősen visszaesett a mobilok iránti kereslet 2019 végén Kínában
Jelentősen visszaesett a mobilok iránti kereslet 2019 végén Kínában (forrás: Canalys)

Ugyan a gyártó az amerikai tiltólistázás és a Google-licenc elveszítése miatt nem tudta a Samsung első helyét világszinten megszorongatni, Kínában patrióta hullámként jelentősen megnőtt a gyártó termékei iránti kereslet, egy év alatt 29,8%-ról 39%-ra növelve a helyi piaci részesedést. Ez ugyanakkor csak 3,3 millióval több telefon leszállítását jelenti éves szinten az említett visszaesés miatt, persze ez is sokkal jobb, mint amit a riválisok voltak kénytelenek elkönyvelni. Az igazán jó hír a sencsenieknek a méregdrága 5G-s telefonok sikere: Kínában 2019-ben 8,9 millió ilyet szállítottak le, és tízből nyolc Huawei logót viselt.

A Huawei dominált tavaly az 5G-s mobilok között Kínában
A Huawei dominált tavaly az 5G-s mobilok között Kínában (forrás: Canalys)

A gyártó világszinten egyébként 240 millió darab telefont indított útnak tavaly, ezt a számot a nyugati piacokon, Google csomag nélkül azonban nehéz lesz megismételni, plusz a 2019-nCoV koronavírus a helyi termelésre és vásárlókedvre is negatív hatással lehet. A negyedik negyedévben az utóbbi még nem éreztette hatását, a kínai mobilpiac mégis legrosszabb három hónapját könyvelte el 2013 eleje óta, írja a Canalys.

Előzmények

Hirdetés