CES 2019: Digitális Rubik-kocka a Nokia/BME laborjából

A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke és a Nokia Bell Labs összefogása az Intel standjánál egy legendás játékot hozott el a kiterjesztett és a kevert, 5G-n alapuló valóságba: íme, a digitális Rubik-kocka.


[+]

A sötétszürke szerkezet nem tömegeknek szánt játék, hanem amolyan demonstráció azt bizonyítva, hogyan lehet egy klasszikus puzzle és jövőbemutató technológiák segítségével az 5G és a mozgásszenzorok előnyeit kihasználni. A demó persze egyszerű: a játékos csak forgatja a mintázatlan Rubik kockát, és képernyőn, esetleg VR szemüveggel követi, hogyan áll a kirakással, és ha nagyon rosszul, egy kis segítség is jár.


[+]

A bemutató mögött azonban egy sor technológia áll, és tulajdonképpen ez a lényeg. Ott vannak a kockában az érzékelő szenzorok és az adattovábbításra használt antennák, plusz a kamerák az egészet felvéve, az 5G hálózatok pedig ott jönnek képbe, hogy lényegében zéró késedelemmel jelenik meg a kocka kevert valóság változata - helyben vagy kontinensekkel odébb.


[+]

Ha éppen akad a világ másik végén is egy szenzorokkal szerelt kocka, simán onnan lehet folytatni a játékot, ahol a kolléga több ezer kilométerrel odébb abbahagyta. Az érzékeny szenzorok gyors adatfeldolgozása is kulcsfontosságú, hogy az efféle, vagy ennél bonyolultabb elfoglaltságok gördülékenyen haladjanak a helyi vagy nemzetközi hálózat másik végén, az ember és a gép közötti interakciót szórakoztatóan letudva. Bár Hideg Attilával a magyar csapattól nem futottunk össze, jól esett hazánk egyik legendás játékát digitális, kiterjesztet/kevert valóság formájában megcsodálni.

Azóta történt

  • Rubik-kocka, lustáknak

    Akit kevéssé érdekelnek a logikai játékkal kapcsolatos rekordok, az is felkapja majd a fejét az önmagát kirakó példányon.

Előzmények

  • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

    Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

  • Nokia 6.1 - kis verziófrissítés

    Sok tekintetben előrelépett az új Nokia 6 a tavalyihoz képest, ám már be is jelentették szenzorszigetes, még ütősebb folytatását, így rövid életű lehet a telített phabletpiacon.

  • Nokia Steel és Body+ - skandináv minimalizmus, francia elegancia

    Nem kizárólag a Withings Activité újrabrandelését hajtotta végre a Nokia, a társalkalmazás és a dizájn is fejlődött a legutóbbi találkozás óta.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

Hirdetés