Betotyogott egy robot a Xiaomi színpadjára

Nem világos, hogy viccnek szánják-e a CyberOne-t, vagy valami nagy dolog kezdetének.

Hirdetés

Kétszer hökkent meg a közönség a Xiaomi tegnapi kínai bemutatóján: először, amikor a döbbenetesen szép és vékony Mix Fold 2 bemutatkozott, másodszor pedig, amikor Lei Jun vezérigazgató beszédét egy robot prototípus félbeszakította, és nem akárhogy. A Cyber One olyan óvatossággal totyogott színpadra néhány megfigyelő szerint, mintha egy másik helyiségben sürgős dolga lett volna.

A Xiaomi első humanoid robotja viszont igazi, és nem viccnek szánja a márka, a Cyber név, illetve a festés alapján pedig nem alaptalan a Teslabotot inspirációforrásként megemlíteni. Bár legalább ez a prototípus igazi és nem egy táncos húzott robotgúnyát, Elon Musk megoldása ugyanis csak szeptemberben debütál. Amúgy nem először próbálja ki magát a Xiaomi a robotikában: a porszívói mellett tavaly a CyberDog kapott főszerepet, az pedig a Boston Dynamics Spotjára hasonlít.


[+]

Elsőre nem nyilvánvaló, ám a kütyük okosodása mellett a gyártósorokba is ellátogatott a mesterséges intelligencia, a robotok pedig rég óta fontos részei az üzemeknek, kiváltképp az autógyártásban, amiben a most már a Xiaomi szintén érdekelt. Nem meglepő, hogy a Boston Dynamics épp egy autómárka, a Hyundai kezébe került, a Tesla mérnökei pedig a gigagyári Kuka robotokkal (amelyeket nem szemétszedésre tartanak) és a kameraalapú önvezetéssel szerzett tapasztalataikat kívánják kamatoztatni az emberek munkáját elvevő Teslabottal.

A retro robotokat megidéző Xiaomi prototípus korai fejlesztés, amely jóval többet fog tudni a színpadon demonstrált mozgásnál és rövid csevejnél (amit eséllyel előre rögzítettek), de azért leállt a CyberOne Lei Junnal szelfizni, akinek virágot is vitt, majd mutatott pár óvatos kung-fu mozdulatot a közönség hatalmas lelkesedésére. A vezérigazgató kiemelte a humanoid robot AI és mechanikai képességeit, valamint a Xiaomi Robotics Lab komoly törekvéseit a műfajban hardveres, szoftveres és algoritmusos oldalról.

[+]

A CyberOne Mi-Sense mélységérzékelőket kapott a három dimenziós térben való tájékozódásra. Képes felismerni a gesztusokat és az arckifejezéseket, kommunikálni a környezetével MiAI szövegértéssel és hangszórókkal, felismer 45 különböző emberi emóciót és 85 környezeti hangot, az arca pedig hajlított OLED kijelzőt kapott. A robotot idővel a Xiaomi is bevetné az üzemebnek és emberi társként, ám a tömeggyártásról, a megjelenésről és az árakról még nagyon korai volna beszélni.

Előzmények

Hirdetés