Bemutatkozott a Samsung Galaxy Note5

Kismillió pletyka és információ kiszivárogtatás után megtörtént a nyár egyik legnagyobb mobilos bejelentése, a Samsung Unpacked. Az eddigi trendekkel ellentétben a dél-koreai gyártó nem az IFA kiállításra hagyta bemutatóját (legalábbis mobilok szempontjából), hanem több okból kifolyólag inkább még az ősz beköszönte előtt New Yorkban nyilvánosságra hozta legújabb eszközeit. Nagy meglepetés nem történt, hiszen két csúcsmodell is napvilágot látott.

Hirdetés

J. K. Shin ugrott először színpadra, aki a jelenlévőket és a projektorok előtt ülőket köszöntötte először. Nyilván egy apró önfényezéssel és a termékek magasztalásával folytatta, majd rátért az első generációs Galaxy Note készülékre, aminek nagy vívmánya volt a kapacitív toll és a hatalmas kijelző. A Note egy külön kategóriát teremtett Shin szerint. A CEO nem ment el szó nélkül a multitasking, a kiváló kamera fontossága mellett sem.


[+] Samsung Galaxy Note 5 és Galaxy S6 edge+

Ezután jött az óriási meglepetés, bemutakozott a Galaxy S6 edge+ és a Galaxy Note 5. A képernyő nagyobb, a készülékek kisebbek lettek, a Note 5 esetén ez 153,2 x 76,1 x 7,6 millimétert és 171 grammos tömeget jelent. Nagy hangsúlyt kapott a Samsung Pay, ami a mai napon hivatalosan is elstartolt. Újra az első Note került fókuszpontba, ami megreformálta az addig főleg 3,5-4 hüvelykes kijelzők tradícióját. A Galaxy Note 5 ezt az irányvonalat viszi tovább: a felhasználók nagy megjelenítőt, de elfogadható, kompakt méretet szeretnének. A Note 5 minőségét az üveg és a fém garantálja, a hátlap egy kicsit a szélek felé hajlik, hogy egy kézzel könnyebben lehessen használni a kütyüt.

A S-Pen az eddigieknél sokkal jobb hatásfokkal dolgozik, immár kikapcsolt kijelző mellett is lehet rajzolni, írni, vagyis egyszerűbb lett jegyzeteket készíteni. Szoftveres extra, hogy görgetve több képernyőképet egy nagy fotóvá lehet összeilleszteni. Igaznak bizonyultak a fizikai billentyűzetről szóló pletykák is, ami a hátlapra kapcsolható, és az előlap alsó felét öleli át. A virtuális klaviatúra és a nagy kijelző mellett mondjuk ennek olyan sok értelmét senki sem látta eddig.

Az S6 edge+-ról is esett szó (erről külön bejegyzést is készítünk hamarosan). A mobil újítása igazából csak annyi a testvémodellhez képest, hogy nagyobb kijelzővel rendelkezik, és egy fokkal talán több a szoftveres plusz funkció. A fém keretet még finomabbra csiszolták. Hogy hogynem az iPhone 6 Plus méretével hasonlították össze, az 5,7 hüvelykes képernyő ellenére az almás eszköznél kisebb házat sikerült tervezni.

Visszatérve a Note 5-re, a készülék sok szempontból az S6-ból építkezik. A legfőbb specifikációk közé az 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel felbontású Super-AMOLED kijelző tartozik, ennek meghajtásáért továbbra is a 14 nanométeres csíkszélességű Exynos 7420 chipset felel. A nyolcmagos processzor mellett 4 GB LPDDR4 RAM segíti az alkalmazások futtatását. A hátlapon egy f/1.9 rekeszértékű, 16 megapixeles, OIS-sel, vagyis optikai képstabilizátorral ellátott kamera található, ami 4K-ban tud videókat rögzíteni, és képes RAW-fájlokat tárolni, a szoftverben már a záridő állítására is lehetőség nyílik. A szelfi rajongók az 5 megapixeles, szintén f/1.9 blendéjű szenzoron élhetik ki magukat. A belső tárhely mérete 32 vagy 64 GB, megfelelnek az UFS 2.0 szabványnak, microSD-vel sajnos egyik sem bővíthető.

Az Android 5.1.1 operációs rendszerrel elstartoló készülék energiaellátását egy 3000 mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, ami mind a vezeték nélküli, mind pedig a gyorstöltést támogatja. Sőt, a gyorstöltés még a wireless etetés során is működik, így akár két óra alatt csutkára lehet tölteni a telepet. Amerikában és Kanadában augusztus 21-től megvásárolhatóak lesznek az új eszközök, méghozzá fekete, fehér, arany és ezüst színekben. A Note 5 természetesen támogatja a Samsung Payt, akár az NFC-s terminálok, akár a mágneses leolvasók (MST, Magnetic Secure Transmission) esetében. Adatkommunikációs szempontból kiemelendő a Cat.6-os/Cat.9-es LTE támogatás, a 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi, a Bluetooth 4.2 (LE, A2DP, EDR).


[+]

Itthon sajnos ebben az évben csak az S6 edge+ kerül forgalomba, méghozzá szeptember 4-én (mindhárom szolgáltatónál és függetlenül is) a Note 5-re jövő év elejéig várni kell. Az S6 ára 199 990 Ft-ra módosul (memóriaméretenként 30 ezer forinttal emelkedik), az S6 edge+ 259 990 forintos áron kezd majd. A Note 5 áráról nincs információ, de minden bizonnyal az előbbieknél magasabb árcímkére kell számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés