MWC 2014: Két új Intel lapka a horizonton

Az Intel idén sem jött üres kézzel a Mobile World Congress-re, a vállalat két új lapkakészlettel készült a világ legnagyobb mobilos szakkiállítására. A Merrifield kódnévre hallgató Z3480 a 22 nanométeres csíkszélességű, 64 bites Silvermont mikroarchitektúrára épül. A processzor kétmagos, a magonkénti maxiumum órajel 2,13 GHz, x86 architektúrájú, a HyperThreading technológiának köszönhetően négy szálat tud párhuzamosan kezelni. A grafikus egység szerepét egy Imagination PowerVR G6400 tölti be, mely az OpenGL ES 3.0-t is támogatja, az ISP legfeljebb 13 megapixeles kameraszenzort tud kezelni.

A hálózati kommunikációért az XMM 7160 LTE modul felel, mely, mint azt a neve is mutatja, kezeli a negyedik generációs mobilhálózatokat (az elméleti maximum 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebesség). A memóriakezelő modul kétcsatornás, legfeljebb 4 GB LPDDR3 RAM-mal birkózik meg, mely bőven elegendő a mai piacon. Az Android 4.4.2 vagy újabb rendszerek számára készült lapka Bluetooth 4.0 LE és WiFi (802.11a/b/g/n/ac) chipekkel is fel van vértezve. Érdekesség, hogy a lapka 1,7-szeres számítási és kétszeres grafikai teljesítményre képes a tavalyi csúcsmodell Z2580-nal összehasonlítva. A részletes specifikációért a hivatalos dokumentációt ajánljuk.

A vállalat a Moorefield kódnevű lapkáról is felfedett néhány részletet, mely az év második felében érkezik majd a piacra. A Merrifielden alapuló chipset két további processzormaggal emeli a tétet, az így négymagossá váló processzor maximális órajele 2,3 GHz. Ezek mellett a grafikus gyorsítót is fejlesztették, illetve gyorsabb RAM használatára is van lehetőség.

Az adatkommunikációt az XMM 7260 egység viszi a hátán, melynek személyében az Intel idei LTE-megoldását tisztelhetjük, 4G-n lógva az elméleti letöltési sebesség 300 Mbps (cat. 6), a feltöltési sebesség 50 Mbps. További információkat nem kaptunk az újdonságról, az Intel közleménye szerint idén az Acer, az ASUS, a Dell, a Lenovo és a Samsung boszorkánykonyhája is benne van a játékban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés