Belül is tartogat a Galaxy Note9 érdekességeket

Rengeteg Note9 hír előzte meg a várva-várt Galaxy phablet bemutatóját, és annyi az új Samsung csúcskészülék érdekessége, hogy az Unpacked esemény után is kiderültek friss és különleges információk. Amellett, hogy a készülék 4000 mAh-ra növelte a telepméretet, a Samsung a hőelvezetés oldaláról is igyekezett biztosítani, hogy a 3D-s játék (mondjuk a Fortnite-tal) hardveres oldalról zavartalan legyen.

A Note8 hőelvezető rendszere balra, a Note9 jókora rézlapja jobbra
A Note8 hőelvezető rendszere balra, a Note9 jókora rézlapja jobbra (forrás: Hi-tech Mail) [+]

A bemutatón a water carbon szókapcsolat hangzott el, ami esetlegesen szénszálas vízhűtésre utalhat, bár alighanem a folyadékhűtés a pontosabb elnevezés. A hőelvezető rendszerre az orosz Hi-tech Mail enged komolyabb rálátást, és a fenti képen pedig jól látszik, mennyivel nagyobb a Note9 házában megbújó rézlap az előd keskenyebb elemével összevetve. Lent a Note9 egészében, pontosabban darabjaiban tekinthető meg, a méretes akkumulátort beleértve.


(forrás: Hi-tech Mail) [+]

Az orosz oldal egyenesen laptopszintű hűtésről beszél, és ha már ennyire meleg van odakint, a lehető legjobb körülmények között próbálhatjuk majd ki, a gyakorlatban mennyire hatékony a dolog. A bemutató másik érdekessége kétségtelenül az új S Pen volt, és nem csak sárga színvariánsa miatt. Eddig ugye közel kellett tartani a tollat a phablethez, és a Note beépített digitalizálója elektromágneses rezonanciája révén kommunikált a stylusszal. A S Pennek így nem volt szüksége energiahordozásra, így akkumulátorra, most viszont, hogy Bluetooth eszköz (is) lett belőle, és akár tíz méterről lehet gombnyomással exponálni vagy egy prezentáción léptetni, szükségessé vált, hogy az efféle működéshez elektromos töltést tudjon tárolni.

S Pen infografika
S Pen infografika (forrás: PhoneArena) [+]

Ezt egy hagyományos akkumulátor helyett ultrakapacitással oldja meg (super capacitor). A kétrétegű vagy szuperkondenzátorok kapacitása meghaladja a hagyományosét, a technológiát pedig olyan területeken hasznosítják, ahol igen gyakori a töltés és a kisülés. Ez pedig az S Penre is igaz, hiszen minden alkalommal, amikor a tulaj előhúzza járatából, nagyjából fél óráig tudja Bluetooth eszközként használni, visszadugás után pedig mindössze fél perc kell, hogy ismét feltöltse, vezetékmentesen.


[+]

Egyelőre Bluetooth vonalon csak néhány dolgot lehet az S Pennel elvégezni, a Samsung viszont kész megnyitni a toll ezen képességeit a fejlesztők előtt. A S Pen pedig továbbra is használni lehet jól megszokott funkcióival, a digitalizáló segítségével akár 4096-féle nyomást megkülönböztetve. Erre és a phablet további érdekességeire – például a témafelismerő kameraszoftverre – részletesen ki fogunk térni tesztünkben.

Hirdetés