Hirdetés

Macblog: Az iMovie hatékony, nagyon

Kezd összeállni a Mac világa a számomra, mint a majonéz. Kezdenek elmúlni az idegbeteg reakcióim, ha valami nem ott és nem úgy működik, ahogyan megszoktam. A lecsillapodási fázis arra is jó volt, hogy nyitottabban forduljak az újdonságok irányába, s mivel a PC-m nem éppen egy erőgép (valami 3200-es AMD, egymagos), meg a videokártyám is ősi, ezért a leginkább szenvedős munkafázist gondoltam a MacBookra átköltöztetni, ez pedig a videovágás.

Eddig az volt, hogy felvettem az anyagot, majd a PC-n megpróbáltam megvágni, küzdve a formátumokkal, a hanghatásokkal, a zenével, a feliratozással. Aztán ezt le kellett renderelni valami YouTube által is fogyasztható, kompakt formátumra (hát ez laza egy órás szüttyögés), majd feltölteni a videomegosztóra, ami újabb több órás műsor volt. Mindezek közben a gép gyakorlatilag tetszhalott állapotba került, semmi másra nem bírtam használni, annyira lekötötte az erőforrásokat a videókkal való zsonglőrködés.

A MacBookon viszont ott figyel az iMovie '09. Először kiakadtam: nem akarta beolvasni a szokásos intro videónkat, mert nem ette meg azt a formátumot, amit a PC kidobott. Aztán ezt Bocha megoldotta, átalakította, s onnantól megnyílt a videovágás új szintje előttem. Messze nem a professzionális szint, ehhez az Apple is külön programot ajánl, de ahhoz, hogy a telefonról vett anyagokat összerakjuk vidáman és röhögve elég. No persze ehhez az is kellett, hogy rávegyem magam, hogy megnézzek egy tutorial videót a neten, de nem bántam meg.

A gépen levő nyersanyagokat egymás alatt látjuk alul, csak fel kell húzni az egérrel a felső sávba, s máris lehet editálni. Elejét és végét széthúzni pofonegyszerű, bárhova tehetünk töréspontot, ha vágni kell, különböző videók egymás mögé tenni gyerekjáték, aztán  "precision editorral" úgy húzogatom a kettő közötti váltás helyét, ahogyan akarom. A feliratozás nem csak vadorzóan egyszerű, de iszonyatosan látványos előre tárolt effektek vannak (jó sok), az átmenetekre ugyanez igaz. Nagyon hiányoztak korábban a hangeffektek, ezekből is van egy szép adag: drag & drop módszerrel oda rakom őket, ahová akarom. Az egész mozi kaphat aztán egy szószt: nyakon lehet önteni valami témával, ami magától csinál látványos átvezetőket és a feliratokat is egységesíti, egy mozdulat az egész. Real-time látom a preview-t, full screenben. (Ez atomszép magyar mondat lett: tehát vágás közben bármikor megnézhetem a készülő mozi egy darabját teljes képernyőn is, nagyon frankó.)

Precíziós vágás
Precíziós vágás

És amikor kész, akkor jön a legjobb rész: egy gombbal lehet a YouTube-ra fellőni, az összes adat megadható a szoftverből, s miközben renderel, már tölti is fel, töredékére csökken a szüttyögéssel töltött idő. Egy bajom van csupán, hogy nem látom az esetlegesen a videó alá vágott zene görbéjét, ezért nem tudom a vágásokat ütemhez igazítani, csak "hallomás" után.

És tegnap Bocha szólt, hogy nem is váltottunk át "advanced" módba, pedig ott aztán vannak finomságok.

Azóta történt

Előzmények