Hirdetés

Apple blog: FitBit Charge - egy lépés előre

Az elmúlt évek az okostelefonok széleskörű elterjedéséről szóltak, az elkövetkezőkben pedig az okoskiegésztőké lehet a főszerep, legyen szó óráról, fitnesz karperecről, vagy mondjuk okosmérlegről. A fitnesz vonalat nem csak az atlétáknak találták ki (számukra profibb eszközök is rendelkezésre állnak), hiszen az olyan alapvető funkciók, mint a lépésszámlálás, a testmozgásból és testtömegből kalkulált kalóriaégetés vagy éppen az alvásciklusok figyelése mindenkinek a segítségére lehet.

 FitBit Charge
[+]

A FitBit több mint hét éve farolt rá az okoskütyü vonalra, még azelőtt, hogy a mobilos egészségkövetés berobbant volna a divatba, így nem túlzás azt állítani, hogy fitneszkütyü vonalon bőven van tapasztalatuk. Széleskörű termékpalettájukból az iCentre jóvoltából mindjárt három újdonság is eljutott hozzánk: a FitBit Aria egy WiFi-s mérleg, tesztalanyunk, azaz a FitBit Charge, illetve annak pulzusszám mérővel felszerelt variánsa, a Charge HR pedig egy-egy fitnesz karperec.

 FitBit Charge
[+]

A Charge egy apró és könnyű karra erősíthető aktivitáskövető, amely hatalmas kijelző helyett keskeny profiljával, kényelmes viseletével és vízlepergető, antiallergén műanyag kivitelezésével akar észrevétlenül és hatékonyan működni. A kékesszürke recézett borítást egy fekete hátterű és világoskék fényű kijelző sáv szakítja meg középen. A szíjat a karra patentos csattal lehet felhelyezni – ezt a megoldást én kényelmetlennek találtam, mert elég erősen kell rányomni a csatrészre a bepattintáshoz.

 FitBit Charge
[+]

Az OLED megjelenítő felbontása mobiltelefonokhoz mérten persze alacsony, viszont napfény alatt is jól látható jobbról balra gördülő információsáv, ennél többet pedig nem is kell tudnia egy ilyen kütyünek, ez nem egy drága okosóra. A könnyen lenyomható kezelőgomb bal oldalra került, ezzel lehet az órát felvillantani és a napi információkat megtekinteni, így a megtett lépéseket, a kilométereket, a megmászott emeleteket és az elégetett kalóriákat. A hátoldalán tölthető és soknapos üzemidőt kibíró Charge-ot kényelmesnek találtam, alvás közben sem zavart a viselése. A kütyü egyébként automatikusan vált alvó módba, ami tovább növeli a készenléti időt. A Charge közepes erősségű rezgőmotort is kapott, no de erről majd egy kicsit később.

 

A FitBit eszközök lelke a felhasználói fiókhoz tartozó szoftverekben lakozik, úgyhogy én is a regisztrációval kezdtem, ami elvégezhető a webes felületről, illetve az iOS-es, a Windows Phone-os vagy az androidos alkalmazásból. Ilyenkor a szokásos adatokra kíváncsi a FitBit, így a testsúlyunkra, a magasságunkra, az életkorunkra és persze nemünkre. A regisztrációt a bluetoothos párosítás követi (a szabvány 4.0), ami mobilról vagy a mellékelt USB-stick segítségével az asztali számítógépről is pillanatok kérdése, és innentől kezdve a Charge egy szó nélkül munkába áll.

A FitBit mobilos alkalmazása könnyen átlátható, minden statisztika számszerűsítve és grafikonos formában is megtekinthető, és mivel az adataink online kerülnek tárolásra, más eszközről is elérhetjük statisztikáinkat, vagy szinkronizálhatjuk fitbites eszközeinket, egyszerre többet is. Az adategyeztetést egyébként kérhetjük az alkalmazáson belül vagy az automatikusan is, és az is beállítható, hogy bejövő híváskor a telefonszám vagy a hívó fél neve megjelenjen, némi rezgés kíséretében. Ez a funkció nekem határozottan tetszett.

A Charge szoftveres funkciói a következők: a legalapvetőbb a lépésszámlálás, és a FitBit is napi tízezret javasol teljesíteni, amit és csak hellyel-közzel tudtam hozni a tesztidőszak alatt– a kifogást a kinti hidegben találtam meg. Ugyanígy a megtett kilométerek és a giroszkóp segítségével megbecsült emeletleküzdési statisztikákat is megtekinthetjük, napra, hétre vagy akár mindenkori használatra lebontva. Akad emellett egy aktív percek nevű menüpont is, ami az intenzív testmozgást követi, legyen szó sporttevékenységről vagy a busz utáni loholásról.

 FitBit Charge
[+]

A FitBittel testsúlyunk és az abból kiszámolt testzsír-százalékunk is monitorozható. A testsúlyt betáplálhatjuk kézzel, de megvásárolhatjuk az Aria okosmérleget is erre a célra. A lépésszámlálást a Charge végzi, GPS-képes mobilunkkal pedig a futás vagy a túrázás is követhető, igaz a teljes értékű edzésfelügyelethez érdemes lehet a pulzusszám mérős Charge HR-t beruházni. Stopperóra funkció is van: edzés elején csak hosszan le kell nyomni a Charge gombját, a végén pedig ugyanígy tenni a leállításhoz.

A testmozgásból és a mindennapi anyagcseréből a FitBit nem csak a naponta elégetett kalóriamennyiséget képes kiszámolni, hanem akár a fogyásban is segíthet figyelmeztetéseket küldve, ha a napi javasoltnál több kalóriát viszünk be vagy kevesebbet égetünk el. Azt, hogy mennyi kalóriát viszünk be, viszont nekünk kell kiszámolni és betáplálni, ugyanígy az alkalmanként bevitt folyadék mennyiségét is.

Az alvásciklusok is követhetők a Charge segítségével: az éjjeli testmozgásból a FitBit képes megtippelni, hogy hány órát sikerült egyhuzamban és mélyálomban tölteni, hányszor ébredtünk fel vagy voltunk ébredés közeli állapotban, és értékelést is kapunk, hogy alvásunk hatékony volt-e. Ébresztőfunkció is jár a közepes erősségű rezgőmotor használatával, bár azért én hangjelzést is beállítottam a telefonomon, hogy biztos felkeljek. Végezetül napi kihívásokban is részt vehetünk, hogy testmozgásunkat ismerőseinkkel vagy rokonainkkal összemérjük, kölcsönösen motiválva egymást, tehát a FitBit a közösségi fitneszre is gondolt.

 FitBit Charge
[+]

A Charge nem divatos megjelenéssel vagy nagy felbontású színes kijelzővel, hanem a kapcsolódó termékekkel és szolgáltatásokkal kínál hatékony aktivitásmérést. A sok funkció, a hosszú üzemidő, a mobilos és asztali számítógépes szinkronizálás és a kényelmes, alig észrevehető viselés is a FitBit eszköze mellett szól. A negyvenötezer forintos ár viszont kissé ellene, persze itt a szoftveres támogatásért is fizetni kell, abban pedig a FitBit tényleg erős. Aki egyébként gyakran sportol (és remélhetőleg sok olvasónk így tesz), annak érdemes lehet a pulzusszám mérős Charge HR-en is elgondolkodnia, ami pár ezer forinttal drágább, de a sima Charge is határozottan tetszett.

Bone123

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: Jawbone UP24 bemutató

    A Jawbone újdonsága lényegében egy aktivitásmérő, mely saját szoftvere segítségével segít felmérned alvási, táplálkozási és mozgási szokásainkat.

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.