Hirdetés

Apple blog: Beltéri helymeghatározás iOS készülékekkel?

A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple 20 millió dollárért megvásárolta a WiFiSLAM névre hallgató vállalatot. Az almás vállalat azóta már megerősítette a híreket, ám ezzel kapcsolatos céljait egyelőre nem osztotta meg a nagyérdeművel. A cég hivatalos leírásai szerint a WiFiSLAM olyan technológiát dolgozott ki, mellyel a WiFi jeleket is segítségül hívva egészen pontosan meg lehet határozni az okostelefonok helyzetét épületen belül is. Pontosság terén a cég 2,5 méternél is jobb precizitást ígér a használt WiFi hálózatok alapján. "Jelenleg egy következő generációs, közelségmérési alapokon nyugvó helymeghatározási rendszeren dolgozunk, mellyel akár házon belül is követhetők lesznek az okostelefonok".

Fontos szempont, hogy ez a rendszer már megfelelő lesz ahhoz, hogy beltéri térképeket is lehessen gyártani, akár nagyobb számban is. A Google Mapset már felvértezték házon belüli térképek támogatásával (bizonyos épületek esetén), így egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple saját alkalmazással kíván versenytársat állítani a keresőóriás megoldása ellen. A technológia egyébként erősen hasonlít az Apple partnerének, a SkyHooknak az ötletére, ami a különböző WiFi jeleknek és a mobiltornyok háromszögelésének köszönhetően GPS chip nélkül is lehetővé teszi a pozicionálást.

Anand Atreya, a cég társalapítója nem volt rest elmagyarázni, hogy miként működik a technológia. Elmondása szerint a felhasználók az épületekben járkálva passzív módon gyűjtenek adatokat – ehhez persze állandóan bekapcsolt WiFi szükséges, mely hátrányosan érintheti az akkumulátor működésének időtartamát –, így ők ebből generálnak valószínűsíthető adatokat. A másik lehetséges módszer a WiFi hotspotok felhasználása, habár a cég is azon azt az álláspontot tartja, hogy ezek a routerek nem feltétlenül képeznek biztos kiindulási alapot. A megoldás ettől függetlenül előremutató, lassan szó szerint teljesértékű navigációval rendelkeznek majd telefonjaink, bár az még mindig napirendi pont lehet, hogy az anonim adatgyűjtés melyik országban mennyire felel meg az általános adatvédelmi irányelveknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple A7 – a TSMC műhelyéből

    Az Apple következő generációs mobilprocesszorainak nagy része Tajvan legnagyobb félvezető gyáregységében készülhet.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

  • Beltéri helymeghatározás mágneses mezővel

    Az IndoorAtlas pozicionálási rendszer a languszták és postagalambok tájékozódási képességéhez hasonló technológiát használ az épületek belsejében.

  • Az új iPad - nem kellett jósnak lennünk

    Megérkezett az új iPad, melyet a kereshetőség miatt a neten mindenki iPad 3-nak fog hívni. A kijelzője elképesztő, processzora nem változott. Alapvetően papírforma.